A+ A A-

Obilježena druga godišnjica od polaganja kamena temeljca za IKC Grac

12. maj 2012. godine ostat će zlatnim slovima upisan u historiju džemata Islamski kulturni centar Grac. Naime, tog dana je položen kamen temeljac za izgradnju prve džamije i islamskog centra u ovom gradu. Dvije godine poslije, građevinski radovi na izgradnji džamije su uveliko u toku. Svakodnevni prizori novoizgrađenih zidova džamije bude u srcima džematlija i vakifa naše džamije beskrajnu radost.

Tako je u petak 09. maja 2014. godine nakon džume namaza na gradilištu džamije proučena zajednička dova po završetku izgradnje zidova na džamiji te upućena dova Allahu Uzvišenom za hairli nastavak radova koji slijede.

dzamija-grac-05-2014-1

Povodom obilježavanja druge godišnjice od polaganja kamena temeljca, u petak 16. maja 2014. godine upriličena je i redovna mjesečna tribina „ U okrilju Kur`ana“ koja je ovoga puta u potpunosti posvećena islamskom centru.

Gost predavač na tribini bio je mr.sci. Mirza ef. Mešić, imam u Islamskom centru u Zagrebu i rukovodilac ureda za da`wu i mladež pri Mešihatu Islamske Zajednice u Hrvatskoj. Mr. Mešić govorio je na temu: „Uloga i značaj islamskih centara u društvenom kontekstu Europe“. U svom izlaganju naš gost je prenoseći iskustva iz Islamskog centra u Zagrebu, naznačio nekoliko važnih smjernica koje bi u budućnosti trebale da budu osnova za uspješno djelovanje Islamskog kulturnog centra u Gracu i njegove uloge ne samo za muslimane, nego i društvo u cjelini.

Jakub ef. Dervić