A+ A A-

SRBIJANSKA POLICIJA U DŽAMIJI TUKLA MUFTIJU I ZVANIČNIKE ISLAMSKE ZAJEDNICE

Sjenica     Poslanik Sandžačke demokratske partije u Skupštini Srbije Meho Omerović potvrdio je da je 15 policajaca upalo u džamiju u Sjenici za vrijeme večernje molitve, tuklo muftiju i vjernike, a kasnije ih i privelo u policijsku stanicu. "Da li je takvim činom država Srbija preko policije pokazala da podržava Sulejmana Ugljanina u namjeri da napravi svoju privatnu i partijsku Islamsku zajednicu.

     Da li je to odgovor i na jučerašnji Sabor Islamske zajednice na kome je muftija Muamer Zukorlić dobio potpuno povjerenje svih vjernika i imama", upitao je Omerović u izjavi agenciji Beta.

     On je dodao da postoje saznanja prema kojima je sinoćnu akciju predvodio i organizovao zamjenik komandira policije, "izvjesni Fazlić, poznat po tome što mu je rođeni brat saradnik kontraobaveštajne službe i aktivni oficir Vojske Srbije, a rođena sestra mu je funkcioner Stranke demokratske akcije u Tutinu". "Ne želim da vjerujem da ministar policije (Dragan) Jočić neće u najkraćenm roku otkriti ko je naredio i ko je upao u džamiju i da će taj biti najstrožije kažnjen. Ni u Miloševićevo vrijeme u Srbiji policija nije upadala u vjerske objekte", zaključio je Omerović.

     U saopštenju SDP-a iz Novog Pazara navodi se da se zbog incidenta poslanici te partije neće sutra pojaviti na sjednici Skupštine Srbije, ali Omerović to nije mogao da potvrdi.

Bojkot rada srbijanske Sklupštine

    Poslanici Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasima Ljajića neće se u ponedeljak pojaviti na sjednici republičkog parlamenta niti će do daljeg učestvovati u njegovom radu sve dok policija ne saopšti ko su vinovnici napada na zvaničnike Islamske zajednice u Srbiji koji se u subotu uveče dogodio u sjeničkoj džamiji, saopšteno je iz te stranke.
     "Policija je upala u džamiju gde je, pod prijetnjom, najpre tukla, a zatim i izbacila legitimne predstavnike Islamske zajednice u Srbiji i time se direktno umiješala u unutrašnje stvari Islamske zajednice", navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu u Novm Pazaru.
     SDP naovdi da podržava napore koje čini "vrh policije" na stabilizaciji situacije u Sandžaku, ali, kako se navodi, sumnja u nepristrasnost policijskog generala Mladena Kuribaka koji se "pojavljuje u svim kriznim situacijama u tom regionu".
     "S obzirom na njegove odnose sa pojedinim čelnicima opštine Novi Pazar sumnjamo da on (Kuribak) može da bude objektivan i doprinese smirivanju situacije", navodi SDP.
     Tražeći kažnjavanje vinovnika incidenta u sjeničkoj džamiji, SDP je pozvala gradjane tog regiona na očuvanje mira, ali i nepodlijeganje bilo kakvim provokacijama koje bi mogle da doprinesu daljem pogoršanju stanja.
     SDP je pozvao i Stranku demokratske akcije Sulejmana Ugljanina na, kako se navodi, dijalog o ključnim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima u Sandžaku, napominjući da pitanja organizacije unutar vjerske zajednice treba prepustiti onima koji su za to nadležni.

Pismo Mešihata ministru unutarnjih poslova
    
I Mešihat Islamske zajednice u Srbiji iz Novog Pazara protestovao je zbog incidenta u džamiji.
     Mešihat je uputio pismo ministru unutrašnjih poslova Draganu Jočiću u kojem se izražava ogorčenje zbog toga što je policija, kako se navodi, tukla imame u centralnoj džamiji u Sjenici.
     U saopštenju se navodi da je u subotu u tu džamiju upalo 30-ak policajaca koji su, upotrijebivši silu, izbacili iz džamije visoku delegaciju Islamske zajednice, kao i da su tukli njene članove i nekoliko vjernika.
     Mešihat, na čijem je čelu Muamer Zukorlić, navodi da je, nakon toga, policija privela funkcionere Islamske zajednice a da je jedan od policajaca izjavio da je to učinjeno po nalogu ministra Jočića.
     "Mešihat izražava ogorčenost i najoštriju osudu takvog ponašanja policije što prema službenicima Islamske zajednice nije zabilježeno u proteklih stotinu godina. Time su oskrnavljene svetinje džamije i vjerski autoriteti, te pogaženi svi Božji i ljudski zakoni", navodi se u saopštenju.
     Od Vlade Srbije zatraženo je da utvrdi da li su u akciju umješani policajci iz Sjenice ili su u pitanju "viši policijski, bezbjednosni ili policijski krugovi".
    U Sjenici je u subotu uveče, poslije teravih-namaza, došlo do verbalnog sukoba predstavnika dvije vodeće vjerske opcije Islamske zajednice - predstavnika Islamske zajednice Srbije sa sjedištem u Beogradu i predstavnika Islamske zajednice u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru.

Događaji po scenariju SDA i Sulejmana Ugljanina

     Sandžačka demokratska partija, Stranka za Sandžak, Sandžačka alternativa i Sandžačka demokratska unija osudile su napad na Islamsku zajednicu, njeno rukovodstvo i formiranje paralelne Islamske zajednice. Oni u saopštenju za javnost navode da su ovi događaji, organizovani po scenariju predsjednika opštine Sulejmana Ugljanina i rukovodstva SDA, uznemirili vjernike u Novom Pazaru i Sandžaku. "Po istoj matrici pomenuta politička grupacija formirala je paralelne kulturne, humanitarne i mnoge druge nevladine organizacije i udruženja. Tako danas u Sandžaku po potrebi djeluju dva kulturna udruženja Preporod, dva Merhameta i slično", navodi se u saopštenju ovih stranaka. Oni navode da je formiranje paralelnog Mešihata politički atak na vjeru, jer su za čelne ljude imenovani "odbornici SDA u prethodnom mandatu- Hasib Suljević i Adem Zilkić".

Ugljanin inicirao sukob unutar Islamske zajednice

     Narodni poslanik i potpredsjednik Sandžačke demokratske partije Mujo Muković optužio je predsjednika novopazarske opštine i lidera koalicije Lista za Sandžak Sulejmana Ugljanina da je inicirao sukob unutar Islamske zajednice.

     On je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru rekao da Ugljanin "pokušava da osnuje svoju, partijsku, Islamsku zajednicu, jer nije mogao da kontroliše Mešihat u Sandžaku".  Prema Mukovićevoj ocjeni, Ugljanin na političkoj sceni opstaje zahvaljujući  "konstantnom" proizvođenju sukoba. "Prvo je bio u sukobu sa državom (početkom 90-tih), poslije toga sa nama (SDP), a sada mu je neprijatelj Islamska zajednica", rekao je Muković.

     On je naglasio da je i SDP „imao šta da zamjeri Islamskoj zajednici, ali da ne želi da napada zajedničku instituciju svih Bošnjaka. "Islamska zajednica je doprinijela opstanku Bošnjaka u Sandžaku", rekao je Muković.

(www.islamskazajednica.org)