A+ A A-

Održani Prvi omladinski susreti medžlisa Midwest - Waterloo 2014

Pod pokroviteljstvom Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi (ICNAB) i medžlisa Midwest, a u organizaciji džemata BIAW (Bosnian Islamic Association of Waterloo),  u periodu od 9-11 maja 2014.godine uspješno su održani ''Prvi omladinski susreti medžlisa Midwest - Waterloo 2014''.

Ovim susretima, prema mnogima najznačajnijim događajem u našoj Zajednici u proteklih nekoliko godina, prisustvovala je omladina iz sedam džemata sa područja medžlisa Midwest, a to su: Bosnian Islamic Cultural Center ''Western'' - Chicago na čelu sa imamom hfz. Murizom ef. Mešićem, Islamic Education Center ''Ezan'' – Des Moines na čelu sa imamom Nijazom ef. Valjevčićem, Bosnian Islamic Cultural Center – Grand Rapids u pratnji Predsjednika Odbora Samira Agića, Bosnian – American Islamic Center – Detroit sa Nihadom Šabanovićem na čelu, West Bosnian Islamic Cultural Center – Chicago u pratnji Amira ef. Čauša, Bosansko Krajiški Islamski Kulturni Centar ''Sabur'' – Chicago sa svojim imamom Sulejmanom ef. Čauševićem, i džemat domaćin Bosnian Islamic Association of Waterloo.

Susrete je otvorio imam domaćin, Sulejman ef. Čaušević, koji je zajedno sa svojim vrijednim džematlijama u maniru vrsnih organizatora pripremio odličan sportski sadržaj za sve učesnike. Dječaci su snage odmjerili u malom nogometu, dok su se djevojke takmičile u odbojci. Svi učesnici zabavili su se u zatezanju konopca, a zadnjeg dana Susreta i u stonom tenisu.

Bili su ovo prvi susreti ovakve vrste na nivou Amerike od kada postoje i djeluju Bošnjaci na ovim prostorima. Omladina u dobi od 13 do 20 godina, porijeklom iz Podrinja, Krajine, Hercegovine, Semberije, srednje Bosne, putovala je iz različitih dijelova Sjedinjenih Američkih Država i po deset sahati da bi prisustvovala ovom nesvakidašnjem događaju u našoj Zajednici.

Svečanost zatvaranja ''Prvih omladinskih susreta medžlisa Midwest'' upriličena je u prostorijama džemata BIAW, a tom prilikom prisutnima se obratio Oblasni imam ovog medžlisa, hfz. Muriz ef. Mešić, koji se zahvalio domaćinima na uspješnoj organizaciji, a svim učesnicima uručio zahvalnice, dok su pobjednici dobili priznanja i pehare.

Svečanosti je prisustvovala i kandidatkinja za Kongres  SAD-a, Anesa Kajtazović, inače džematlijka ovog džemata.

Pobjednici u malom nogometu su:

1. Bosnian – American Islamic Center – Detroit

2. Bosnian Islamic Association of Waterloo

3. Bosnian Islamic Cultural Center – Grand Rapids.

U odbojci pobjednice su djevojke iz džemata:

1. Islamic Education Center ''Ezan'' – Des Moines i Bosnian Islamic Association of Waterloo

2. Bosnian Islamic Cultural Center ''Western'' - Chicago

3. Bosnian – American Islamic Center – Detroit

U stonom tenisu pobjednici su:

1. Armin Babić - Bosnian Islamic Association of Waterloo

2. Meldin Kovač - Bosnian Islamic Association of Waterloo

3. Namir Agić - Bosnian Islamic Cultural Center – Grand Rapids

Domaćin drugih omladinskih susreta medžlisa Midwest bit će poznat na narednoj Skupštini ovog medžlisa, ako Bog da, planiranoj za zadnji kvartal ove godine.

Sulejman Čaušević

  • 0101