A+ A A-

ODLUKE VANREDNOG ZASIJEDANJA SABORA ISLAMSKE ZAJEDNICE U SRBIJI ODRŽANOG 6. OKTOBRA 2007.

     Najoštrije se osuđuje djelovanje grupe imama potpomognutih političkim i obavještajnim faktorima protiv legalnih i legitimnih organa Islamske zajednice koje ima za cilj cijepanje i destabilizaciju institucija i sistema Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji.

     Daje se puna podrška legalnim i legitimnim organima Islamske zajednice na čelu sa glavnim muftijom Muamer ef. Zukorlićem na putu očuvanja jedinstva i autonomnosti Islamske zajednice.

sjednica6_resize_big

     Daje se mogućnost imamima i članovima pojedinih organa Islamske zajednice koji su izmanipulisani ili pod pritiskom dali neku vrstu podrške pomenutoj grupi imama da do prvog dana Bajrama 12. oktobra 2007. god. učine teubu (pokaju se), što će potvrditi potpisanom izjavom.
     Sabor izražava priznanje i punu podršku imamima i muderisima koji su ostali dosljedni čuvanju zaduženog emaneta i uprkos brojnim pritiscima nisu podlegli iskušenju izdaje.
     Sabor izražava zahvalnost pripadnicima Islamske zajednice koji su u ovom kritičnom trenutku pokazali visoku svijest i prepoznali da je Islamska zajednica osnovni stub opstanka svih muslimana u Srbiji.
     Sabor upozorava ministra vjera, pravosudne, policijske i druge državne organe na obaveznost poštivanja Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama koji jasno predviđa postojanje samo jedne tradicionalne Islamske zajednice (član 10.) i kategorički zabranjuje mogućnost nastanka nove vjerske zajednice sa istim ili sličnim imenom na infrastrukturi i u objektima postojeće (član 19.), u protivnom destabilizacija Islamske zajednice bi pratile nasegledive posljedice po stabilnost cjelokupnog društva i regiona.
     Najoštrije se osuđuje neobjektivno informisanje beogradskih medija o aktuelnim događajima u Islamskoj zajednici.
     U skladu sa članom 78. tačka 13. Ustava Islamske zajednice u Srbiji imenuje se Više disciplinsko vijeće u sastavu: Bekir ef. Makić, h. Faruz Crnišanin i h. Esad Nurović.
     Nalaže se Centralnoj izbornoj komisiji da Saboru predloži dopunu upražnjenih mjesta sabornika po principu sljedećeg po broju glasova na izbornoj listi.

(www.bosnjaci.net)