A+ A A-

Džemat „Bošnjački mesdžid Adelaide“ dočekao novog imama

Na dalekom istoku, najjužniji džemat muslimana BiH „Bošnjački mesdžid Adelaide“, Južna Australija,  nastavlja, milošću Gospodara,  svoj kontinuirani razvoj i napredak dolaskom novog imama Ismet-ef. Purdića.

22. aprila 2014 godine, odnosno 22 džumade'l-uhra 1435 po Hidžri, džematlije „Bošnjačkog mesdžida Adelaide“ su u velikom broju, i stari i mladi, sa radošću i toplom dobrodošlicom dočekali svog novog imama Ismet-ef. Purdića i njegovu porodicu na Internacionalnom aerodromu Adelaide.

Uz riječi dobrodošlice, cvijeće, poklone za djecu imama i zajedničko fotografisanje džematlije su otpratile novog imama u ranije pripremljen stan gdje se nastavilo sijelo i muhabet.

U petak, 25. aprila, imam je obavio prvu džumu-namaz u svom novom džematu, a zatim je uslijedila tradicionalna kahva sa džematlijama do ikindije namaza.

Sutradan, u 17,00h imam Ismet-ef. Purdić posjetio i upoznao se sa radom „Etničke bošnjačke škole“ u sklopu mesdžida i prostorija džemata, te se upoznao sa mektebskim polaznicima i održao prvu mektebsku nastavu za iste.

Nakon akšam-namaza upriličena je večera sa džematlijama, potom je klanjana jacija-namaz, a onda je imam održao prigodan vaz. Zatim se mehabet i sohbet nastavio uz kahvu i kolače i bratsko eglenisanje.

Džemat se zahvaljuje IZ BiH i njenim predstavnicima, zatim Mešihatu IZ BiH u Australiji, te svima onima koji su doprinijeli brzom i efikasnom dovođenju našeg imama Ismet-ef. Purdića.

Džematski odbor se zahvaljuje svojim vrijednim džematlijama koji nisu žalili vremena, truda i imetka da okončaju i podrže ovaj hairli posao.

Našem imamu i njegovoj porodici želimo srdačan dolazak, brzo navikavanje na okolinu i uspješan rad u našem džematu, a na sve to neka je hvala Allahu Svemilosnom, s prva i s kraja, na blagodatima vjere i imana, i svemu onome čime nas plemenito i obilato dariva.

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/sliekzamodul/doc-im-adel-aust-05-2014