A+ A A-

LIČNA I IMOVINSKA SIGURNOST NAJVEĆI PROBLEM BOŠNJAKA I ISLAMSKE ZAJEDNICE U TREBINJU

Osman-pasina_dzamija     I dvanaest godina nakon okončanja rata u našoj domovini za Bošnjake i Islamsku zajednicu u Trebinju, nažalost, najveći problem predstavlja lična i imovinska sigurnost.

     Tokom mubarek mjeseca ramazana kao da se pojačavaju provokacije i verbalni napadi na trebinjske Bošnjake, a ovaj grad prije desetak dana došao je u medijski fokus po nečuvenom uriniranju džamijskih vrata u vremenu predteravijskog okupljanja vjernika.

     Također ni posjeta muftije mostarskog Seida ef. Smajkića Trebinju nije mogla proći civilizirano, jer je i njegov put od mekteba, gdje je iftario, do Osman-pašine džamije bio "ukrašen" psovkama i provokacijama lokalnih srpskih mladića, valjda da se uriniranje ne bi moglo smatrati incidentnom situacijom.

     Husein ef. Hožić glavni imama Medžlisa Islamske zajednice Trebinje smatra nedopustivim odnos lokalne vlasti, policije i sudsko-tužilačkih organa prema Bošnjacima i njihovoj fizičkoj sigurnosti, jer " na relaciji od nekih stotinu metara od prostorija Medžlisa do Osman-pašine džamije najčešće se dešavaju ove provokacije i incidenti, međutim lokalna vlast i policija nije u stanju da stvori uvjete i sigurnost Bošnjacima ni na tih stotinu metara."

 

 Od Gacka do Bileće jedna teravija

     Husein ef. Hodžić, čija se nadležnost prostire i na područje Gacka i Bileće, ističe da se na spomenutom području jedino teravih-namaz klanja u Trebinju u Osman-pašinoj džamiji, a subotom džemat iz Osman-pašine džamije se seli u novosagrađenu džamiju u Mostaćima i u ovoj džamiji se klanja teravih-namaz.

     Husein ef. je relativno zadovoljan posjetom na teravih-namazima, ali je razočaran neuspješnim aktivnostima oko postavljanja imama u Gacku.

     Medžlis Islamske zajednice nakon ramazana pokrenut će aktivnosti oko izgradnje mesdžida u Grančarevu. Jedan od prioriteta Husein ef. i vrijednih povratnika na ova područja jeste i izgradnja džamije u Bileći i to će biti prvi obnovljeni vjerski objekat na prostoru ove općine.

Velika borba oko vakufske imovine

     Prema riječima trebinjskog glavnog imama vakufska imovina na području ove općine je stalna meta pokušaja otuđivanja i otimanja. Premda je Medžlis uložio velike napore da se zaštiti vakuf, različitim mahinacijama desetak vakufskih kuća i na stotine metara kvadratnih poslovnog prostora je oduzeto vakufu.

     U periodu dok je lokalna vlast bila po sankcijama, vraćeno je Medžlisu oko 200 metara kvadratnih poslovnog prostora, međutim nakon ukidanja sankcija Trebinju Islamska zajednica je ponovo suočena sa raznovrsnim preprekama u ostvarivanju svojih prava i lokalna vlast više ništa od vakufske imovine nije vratila Medžlisu.