A+ A A-

NEPRIJATELJIMA MUSLIMANA NE ODGOVARA ODLUČNA I DOSTOJANSTVENA ISLAMSKA ZAJEDNICA

logosandzak     Dok se glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji nalazi u gostima kod marokanskog kralja, nekome je palo na pamet da u mubarek ramazanu pokvari ramazansko raspoloženje postačima.

      Riječ je o savezničkom trouglu Sulejmana Ugljanina, porodice Jusufspahić u Beogradu i tajnih službi (UDBE).

     Javnosti je poznato da je glavni muftija prije nekoliko mjeseci pisanim putem od predsjednika države i predsjednika Vlade Republike Srbije tražio dostavu dosijea saradnika obavještajnih službi iz redova imama. Riječ je o ljudima koji su glavni nosioci razbijačkih aktivnosti u Islamskoj zajednici.

     Zapravo se radi o još jednom pokušaju implementacije odluke Sulejmana Ugljanina, donijete u septembru prošle godine o ukidanju Mešihata Islamske zajednice, gdje je dotični pred medijima izjavio: "Mešihat više ne postoji. Pitanje vjerske zajednice Bošnjaka je u nadležnosti Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća."

Atak na bit i dostojanstvo IZ-e

     Činjenica da je zasijedanje, na kojem je proglašen tzv. reisu-l-ulema, održano poslije ponoći u kafani, čiji je vlasnik Džemal Tahirbegović, zvani Rekić, kojeg je Islamska zajednica spriječila da otkupi vakufsku zgradu "Islamske ustanove" u centru grada, dovoljno govori ko su glavni nosioci pomenutih aktivnosti.

     Očito neprijateljima muslimana ne odgovara odlučna i dostojanstvena Islamska zajednica koja nije spremna na kompromise na račun vjere i vakufske imovine. Zato žele da na čelo Islamske zajednice dovedu one sa kojima je moguće praviti takve trgovine.

     Predsjednika Mešihata je moguće smijeniti, ali isključivo u skladu sa Ustavom Islamske zajednice i u okviru nadležnih organa Islamske zajednice.

     Izjave samozvanog reisu-l-uleme Zilkića da je ideji, čiji je on glavni nosilac, pristupilo u Novom Pazaru 50% imama, u Tutinu 98%, u Sjenici 93%, u Prijepolju 95% i Novoj Varoši 100%, neistine su i notorna laž, što je jedna od ličnih karakternih osobina po kojoj je dotični poznat široj javnosti, u Tutinu u kojem živi i djeluje, pa i šire.

U subotu vanredno prošireno zasjedanje Sabora

     Sabor Islamske zajednice je zakazao vanredno prošireno zasijedanje u subotu 6. oktobra, na kojem će se razmatrati aktuelno stanje u Islamskoj zajednici i dati mogućnost svim članovima Sabora, Mešihata, glavnim imamima, imamima, vjeroučiteljima, profesorima vaspitno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice, da izraze svoje mišljenje u pogledu rada glavnog muftije i predsjednika Mešihata Muamer ef. Zukorlića, gdje, ukoliko se izrazi nepovjerenje, glavni muftija može biti razriješen dužnosti i raspisani izbori za imenovanje novog, ili će mu se u suprotnom potvrditi povjerenje - kaže se u saopćenju za javnost Mešihata IZ-e koje je potpisao potpredsjednik Mešihata Rešad ef. Plojović.

(http://www.islamskazajednica.org)