A+ A A-

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST ZAJEDNICE SANDŽAČKE DIJASPORE

Sandzak     Zajednica sandžačke dijaspore najoštrije osuđuje pokušaj stvaranja paralelnih organa Islamske zajednice. Sastanak nekoliko imama i funkcionera Islamske zajednice na kojem je navodno obnovljen rad Mešihata IZ-e Sandžaka i zatražena ostavka glavnog muftije Muamer ef. Zukorlića je zapravo udar na Islamsku zajednicu i na sve muslimane Sandžaka.

     Takav sastanak je potpuno nelegalan i ignoriše postojanje kompletne strukture Islamske zajednice. Zajedica sandžačke dijaspore je ogorčena zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji su ovim svojim potezom načinili ogromnu štetu muslimanima Sandžaka. Smatramo da se o svim pitanjima koja se tiču Islamske zajednice treba razgovarati unutar te institucije, a ne na nelegalno zakazanim skupovima koji se održavaju po hotelima.

Odgovornost Vlade Srbije

     Smatramo i da su Ministarstvo vjera Republike Srbije kao i sama Vlada direktno odgovorni za ovakvo stanje u Sandžaku. Da su htjeli, pokušaje osnivanja paralelnih organa Islamske zajednice, a što im je bila zakonska obaveza su mogli spriječiti na vrijeme. Svojim neprincipijelnim držanjem su pokazali da je, barem kada su muslimani u pitanu, Zakon o vjerskim zajednicama samo mrtvo slovo na papiru.

     Apelujemo na sve Bošnjake da budu oprezni i da se ne okreću jedni protiv drugih. Pogotovu se tako nešto od muslimana očekuje u mjesecu ramazanu. A na sve Bošnjake iz dijaspore apelujemo da sa svoje strane daju doprinos smirivanju i prevazilaženju nastale situacije.

Informativna služba ZSD

Frankfurt a.M. 05.10.2007