A+ A A-

ZNAČAJNI I OHRABRUJUĆI ISKORACI BOŠNJAKA SEMBERIJE

     Bošnjaci u Semberiji predvođeni Islamskom zajednicom, entuzijazmom tamošnjih imama i agilnih povratnika u posljednje vrijeme napravili su značajne i ohrabrujuće iskorake na području oživljavanja vjerskog života i snažnog povratka i etabliranja Bošnjaka u lokalni društveni, ekonomski i politički ambijent.

     Nažalost, nekako se skoro pa stidljivo prelazi i zanemaruje činjenica da se u grad Bijeljinu vratilo desetak hiljada Bošnjaka, da su pojedine bijeljinske mahale dobile svoj prijeratni dekor, da su se u Janju vratili skoro svi njeni prijeratni stanovnici i da hrabrost i upornost smberskih Bošnjaka, da sačuvaju svoj kućni prag i obezbjede sebi dostojanstven život, uliva snagu i motivira i najokorjelije pesimiste.

     Stoga bi preporučili svim bošnjačkim političkim, društvenim, kulturnim i vjerskim autoritetima da, kada im ponestane inspiracije i ideja, posjete ova bošnjačka naselja i nadahnu se njihovim aktivizmom i ljubavlju prema rodnoj grudi.

Bijeljina u znaku rekonstrukcije i izgradnje

     Zahvaljujući agilnom Izvršnom odboru bijeljinskog Medžlisa predvođenim Seadom Berberovićem i glavnim imamom Samirom ef. Camićem, Bijeljina je u fazi intenzivne rekonstrukcije i izgradnje porušenih džamija, vakufskih objekata i povratka vakufske imovine.

bijeljina_atik

Obnovljena Atik džamija  

     Prema riječima glavnog imama Samira ef. Camića u Bijeljini je prije rata bilo pet gradskih džamija, od kojih se posebno isticala Atik džamija koja je nakon brojnih peripetija i opstruiranja obnovljena i otvorena 2004. godine.

     Glavni imam kaže da su pokrenute aktivnosti oko obnove svih bijeljinskih gradskih džamija, radovi na džamija u Dašnici počet će nakon ramazana, a na proljeće, ako Bog da, krenut će obnova i preostalih bijeljinskih džamija.

     U četiri seoska džemata također su obnovljene džamije ili je njihova obnova u završenoj fazi i već sada se u njima odvijaju sve redovne vjerske aktivnosti. Medžlisu IZ-e Bijeljina pripadaju i četiri džemata na području Ugljevika.

kupolaatik

   Izvrsna kaligrafija na plafonu Atik džamije

Položen kamen temeljac za Mektepski centar    

     Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović i predsjednik MIZ Bijeljina Sead Berberović, u subotu 22. septembra, 10. ramazana 1428 h.g. položili su kamen temeljac za gradnju Mektepskog centra kod Gradskog parka u Bijeljini.

     Ovaj projekat obuhvata rekonstrukciju i dogradnju jedne od vakufskih kuća, a budući nastavni centar MIZ Bijeljina obuhvatat će oko 450 m2 i koštat će 270.000 KM. Sredstva je obezbijedilo Ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe FBiH, izvođač je Građevinsko preduzeće "Murguzović", a rok za izgradnju je 150 radnih dana.

     Inače na području MIZ-e Bijeljina redovno se odvija vjerska pouka, već pet godina održava se vjeronauka u školama, tokom ramazana se u svim džamijama uče mukabele, a i posjeta na teravih-namazima je ohrabrujuća.

Ramazanske aktivnosti u Medžlisu IZ-e Janja

     Medžlis Islamske zajednice Janja obuhvata područje Janje, za sada ima dva džemata i dvije džamije, Atik džamija i Džedid džamija, koje su Bošnjaci povratnici obnovili.

     Glavni imam Omer ef. Camić kaže da Medžlis planira pokrenuti aktivnosti oko izgradnje i treće džamije u Janji.

     Medžlis značajnu pažnju posvećuje vjerskoj pouci, tokom ramazana se u obje džamije uče mukabele, a prema riječima Kemala ef. Gutića imama Džedid džamije, tokom ramazana u Janji su naročito izražena olmadinska druženja, organiziranje omaldinskih iftara što značajno utječe na jačanje džemata.

Mladost bez predrasuda i podaničkog mentaliteta

     Nakon posjete medžlisima Islamske zajednice Bijeljina i Janja neophodno je istaknuti mladalčki zanos, entuzijazam, hrabrost i aktivistički pristup problemima imama na ovom području predvođenih glavnim imamima, braćom Omerom ef. i Samirom ef. Camićem.

     Još se jednom potvrđuje da relativno mlađi imami mogu unijeti svježinu u rad Zajednice, koji bez ikakvih skrupula, predrasuda i podaničkog mentaliteta mogu u vrlo složenim, teškim i sigurnosno neadekvatnim uslovima uspješno braniti interese Islamske zajednice, Bošnjaka povratnika, hrabriti ih i pomagati im da ostvare svoja prava.

     Ovi imami, neopterećeni "visokom politikom", koja je često zatrovana smutnjom, sebičnošću, ličnim animozitetima, predani su radu na terenu i rješavanju konkretnih problema ljudi, što bi se trebalo promovirati kao vrlina i vrijednost od posebnog značaju u radu imama.