A+ A A-

Povodom rođenja Muhammeda a.s: U Olovu hfz. Sulejman ef. Bugari održao predavanje

olovoU povodu rođenja Muhammeda a.s. Medžlis Islamske zajednice Olovo i Udruženje “Naše vrijeme” Olovo organizovali su druženje sa hafizom Sulejmanom Bugarijem. Manifestaciju “Druženje sa hfz. Sulejmanom ef. Bugarijem” su učenjem Kur’ana i ilahijama otvorili članovi hora „Ružin pupoljak“ a potom je prisutne poselamio glavni imam Esad ef.Pepić koji se zahvalio gostima i prisutnima na velikom odzivu i tom prilikom kazao; -„ Od 1989. god. u pojedinim dijelovima islamskog svijeta se proslavlja rođendana Muhammeda a.s. 20. aprila. Muhammed a.s. je naš Poslanik, koga slijedimo i volimo. Neminovno je stalno govoriti o Muhammedu a.s. jer se iznova javljaju izazovi da se proučava i saznaje više o ličnosti čiji život nas usmjerava na cilj ka borbi za opće dobro za cijelo čovječanstvo a posebno za muslimane. Allahov Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Ko se uputi putem tražeći na njemu znanje, Allah će mu olakšati put u Džennet. I zaista, meleci podmeću svoja krila onom ko traži znanje iz zadovoljstva sa onim što radi. Zaista, za učenog traži oprost sve što je na nebesima i na Zemlji, pa čak i ribe u vodi. Vrijednost učenog nad pobožnim je kao vrijednost Mjeseca nad ostalim zvijezdama. Učenjaci su, zaista, nasljednici vjerovijesnika, a vjerovijesnici nisu ostavili u nasljedstvo ni dinare ni dirhme, nego su ostavili u nasljedstvo znanje, pa ko ga uzme uzeo je ogroman udio.”

Znanje je od najvažnijih temelja islamske civilizacije koja je učvrstila svoje osnove na nauci u svim oblastima života. Zato sjećanje na rođenje posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s. u nama budi radost. Jer smo spoznali istinu i slijedimo pravdu i radimo dobro i nadamo se nagradi dženetskoj“,kazao je na početku Esad ef.Pepić. Sa posebnom pažnjom svi prisutni su pratili izlaganje hafiza Sulejmana ef. Bugarija koji je u svom zanimljivom govoru izdvojio nekoliko životnih tema koje okupiraju čovjeka prije svega o ljubavi prema svakom čovjeku kako je to pokazivao Božiji poslanik Muhamed a.s, -Šetajući jednom prilikom sa hazreti Omerom Božiji poslanik je vidio da mu u susret ide idolopoklonik i rekao,-“Omere ja ovog čovjeka volim“, na to je Omer upitao -„kako ono je kjafir ,mušrik“,a Muahemed a.s će na to“ bio si i ti mušrik pa sam te volio“. Ovaj događaj je potvrda o brizi Božijeg poslanika o čovjeku, o njegovoj milosti prema svakom čovjeku jer on upravo traži ono najljepše u svakom jer je ponuđeno svima da ostvare ugled na oba svijeta a posebna ljubav je izražena prema onima koji ga nisu vidjeli a izržavaju svoju ljubav prema njemu a to ste i vi koji ste večeras ovdje“,kazao je između ostalog hfz.Bugari praćen aplauzima prisutnih tokom svog izlaganja.

Sjećanje na rođenje svog uzora u životu poslanika Muhammeda a.s. bila je prilika da se MIZ Olovo sjeti i svojih imama. -„Koliko je do danas poznato, džamija u Olovu sagrađena je 1010. hidžretske ili 1601-1602. godine po Isau, a. s.. Njen džemat je tada činio svega 16. domaćinstava, sa imamom i hatibom Gazanferom i mujezinom Hrustemom. U blizini džamije sagrađen je mekteb, tj. niža škola“. U zadnjih sto godina u olovskoj džamiji su službovali: Muhamed ef. Fočić, Mustafa ef. Ćesa, Abdulah ef. Srebreniković, Rasim ef. Imširović, Avdija ef. Hadrović, Alija ef. Hujdurović, Hazim ef. Hadžić, Avdo ef. Velić, Miralem ef. Sarajlić, Ismail ef. Selimović“ istakao je Esad ef. Pepić. Medžlis Islamske zajednice Olovo dodjelio je Plaketu zahvalnosti Avdi ef. Veliću, za svoj sedamnaestogodišnji rad na polju vjersko-prosvjetnog referenta-glavnog imama, hatiba i muallima u Olovu i u najtežim trenucima za Olovo u vrijeme agresije na BiH od 1992 do 1995 godine. Primajući zahvalnicu Avdo ef. Velić imam u penziji zahvaljujući se na pozivu nije krio uzbuđenje i emocije koje je pobudio ovaj gest MIZ Olovo , -„Veliko mi je zadovoljstvo što ste me se sjetili da mi ovo uručite a ovo je mnogo više nego što ono kazuje samo. Došao sam davne 1972. godine u Olovo kao svršenik Medrese i ostao 17 godina. Svoj posao sam radio odgovorno i savjesno što preporučujem svima“,kazao je ef. Velić. Predsjednik MIZ Olovo h. Osman Gurda uručio je i novčani poklon ef. Veliću koji je isti poklonio za izgradnju Gradske džamije u Olovu čija se izgradnja priprema uskoro ako Bog da.

Hfz. Sulejman ef. Bugariju prigodnim obraćanjem i učenjem priključio se i sin Avde ef. Velića, prof. Muhamed ef. Velić sarajevski imam, autor, publicista i analitičar vjersko-kulturne i društveno-političke zbilje. Velić se prisjetio mladosti i ratnih dana koje je proveo u Olovu sa prijateljima koji su živi ali i onih koji nisu pozivajući prisutne da ih se prisjete učenjem Fatihe. Generalni sponsor ovoe manifestacije bio je Samir Kurtić rodom iz Cerseke kod Vlasenice, koji trenutno živi I radi u Švicarsku. Medijski pokrovitelji večeri bili su NTV Igman, Radio BIR i Centar za kulturu i informisanje Olovo.

Istog dana (20. Aprila 2014.) u Olovu je održano i mektebsko takmičenje iz općeg znanja i Kiraeta za mlađi i stariji uzrast. Pobjednici ovogodišnjeg takmičenja su Berkovac Mejra iz općeg znanja, Pepić Sena kiraet mlađi uzrast i Berkovac Tarik Kiraet stariji uzrast. Pobjednici su iz džemata Olovo a muallima pobjednika je Heda Pepić. Glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić čestitajući pobjednicima uručio je svim učesnicima i nagrade za učešće, te zahvalio članovima komisije Ibrahimu Mehiću i Omeru Sarajliću na uspješno obavljenom zadatku. Pobjednici mektebskog takmičenja predstavljat će Medžlis Islamske zajednice Olovo na takmičenju Sarajevskog muftijstva 04.maja ove godine u Sarajevu.  

E. Pepić