A+ A A-

ZAPOČETA IZGRADNJA CENTRALNE DŽAMIJE U NOVOM PAZARU

temeljac_novipazar    Na vakufskom zemljištu između Zdravstvenog centra i Gradskog stadiona u Novom Pazaru je u petak 28. septembra, odnosno 16. ramazana, dovom velikog broja vjernika obilježen početak gradnje Centralne gradske džamije - Musala.

    Obilna kiša nije spriječila veliki broj vjernika da dođu i prisustvuju početku gradnje najveće džemije u Sandžaku. Ovom prilikom je glavni muftija održao prigodan kraći govor. Kiša je bila uzrok što nije održan program koji je bio pripremljen za ovu priliku.

    „Da biste došli i stajali pod ovom kišom potreban je motiv, potrebna je volja; potreban je iman, potrebna je vjera; potrebna je svijest da znate zbog čega ste ovdje. Mi smo danas ovdje da bismo ovom dovom ovjerili da je ovo parče zemlje ponovno u svrsi kojoj je nanijećeno još prije nekoliko stotina godina. Tada, kada su vakifi proučili dovu, uvakufili ovu zemlju, obratili su se Allahu dž.š. da učini da ovo parče zemlje služi vjeri i istini dok je svijeta i vijeka. Iako je to jedno vrijeme izgledalo kao nemoguće, kao izgubljeno, evo danas, ovog trenutka, pokazujemo da smo generacija koja ima istinu, koja zna da poštuje vrijednosti, koja zna da poštuje emanete koji su nam ostavljeni od strane Allaha dž.š., od strane Poslanika s.a.v.s., ali isto tako od strane naših očeva, djedova, naših predaka koji su ove vakufe ostavili nama u emanet da ih čuvamo, unapređujemo i izgrađujemo."

    Glavni muftija je rekao da je ovo nova stranica za ovaj vakuf, za ovaj grad i za sve Bošnjake u Sandžaku.

    "Ovome gradu treba velika džamija. On je nekada imao velike džamije. One su porušene, ali evo sada nama je pao taj emanet da ih obnovimo. Nama je pao emanet da izgradimo veliku džamiju koja će moći primiti nekoliko hiljada ljudi i, ako Bog da, drugi naš susret u ovoj džamiji bit će bez kišobrana, bit će pod kubetom - velikim kubetom, u džamiji, na džamijskoj sedžadi, kada ćemo se okupiti da učimo dovu zahvalnosti što nam se Allah smilovao" - kazao je muftija Muamer ef. Zukorlić 

(www.islamskazajednica.org)