A+ A A-

RAMAZANSKE AKTIVNOSTI NA PODRUČJU MUFTIJSTVA MOSTARSKOG

most_muftijstvo (Custom)    Na području Muftijstva mostarskog odvijajaju se uobičajene ramazanske aktivnosti, kako je to i predviđeno usvojenim planom rada tokom ovog mubarek mjeseca.

     Prema riječima Nazifa ef. Gariba sekretara Muftijstva mostarskog, teravih-namazi klanjaju se na 190 mjesta na području Muftijstva, a opća ocjena je da je posjećenost na namazima na prošlogodišnjem nivou.

     U džematima se uglavnom uče mukabele, održavaju ramazanska predavanja, a muftija sa saradnicima i profesorima Karađoz-begove medrese redovno obilazi džemate na području Muftijstva.

     "Nažalost i pored uloženih znatnih napora da se uspostavi aktivan džemat u Gacku ova aktivnost nije donijela željeni rezultat", kaže Nazif ef. i dodaje da se u jugoistočnoj Hercegovini teravih-namaz jedino klanja u Trebinju, u Osman-pašinoj džamiji, dok su Bileća, Gacko i Ljubinje i ove godine uskraćeni za ramazanske aktivnosti i ambijent.

     Izdvajamo da se na području Ljubuškog teravih-namaz klanja na dva mjesta, u gradu i u džematu Gradska kod Ljubuškog, u Livnu se klanjaju na deset lokacija teravih-namazi, na području Duvna na sedam mjesta i u Glamoču na četiri mjesta.