A+ A A-

GRAĐANI BiH MORAJU ISKUSITI POBJEDU ISTINE I PRAVDE

trnopolje-logorasi     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike traži saslušanje ispred odgovarajućih zakonodavnih organa SAD i Kanade osoba koje su kršile zakone i osptruirale hvatanje ratnih zločinaca Karadžiča i Mladića.

     U pismu Kongresa Bošnjaka se naglašava da bi Bosna i Hercegovina išla naprijed ka demokratiji i prosperitetu njeni građani moraju iskusiti pobjedu istine i pravde. Zato zločinci moraju odgovarati za svoja nedjela. Dugoročni mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini nije moguć bez pravde. Dramatične posljedice agresije, genocida i ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti mogu biti ublažene hapšenjem i procesuiranjem zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.
     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike traži saslušanje ispred odgovarajućih komiteta zakonodavnih organa SAD i Kanade svjedoka koji mogu svjedočiti o tome da su određeni izvršni organi SAD i Kanade kršili zakone i deklaracije zakonodavnih američkih i kanadskih organa po pitanju hvatanja i procesuiranja osumnjičenih ratnih zločinaca Karadžića i Mladića i opstruirali saradnju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za područije bivše Jugoslavije - kaže se u saopćenju KBSA.

     Takvo iscrpno saslušanje je neophodno da bi se ustanovilo da su zvaničnici, predstavljajući se da djeluju po ovlastima SAD i Kanade, to radili u skladu sa zakonima SAD i Kanade. To je također važno za region koji se još bori da "vladavina zakona" bude primjenjivana u njihovim poltičkim i pravnim procesima - stav je Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.