A+ A A-

Večer Kur'ana i ilahija u džematu Kirchheim Teck

U džematu Kirchheim Teck održana je tradicionalna svečanost, večer Kur'ana i Ilahija, na kojoj su učestvovali učači iz domovine  i imami; hfz. Samir ef. Haskić iz Ulama i Amel ef. Hodžić iz Kalsrua, horovi ilahija; Bošnjak iz Kaknja i Bulbuli iz Kirchheim Tecka. Pošto je svečanost upriličena, 01. marta, drugi dio programa posvećen je danu nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Poseban štimun programu dao je voditelj Mustafa Širbić svojim nadahnutim najavama izvođača programa. Program su otvorili najmlađi polaznici mekteba ilahijom; „Kaži Bismillah i recitalima“, uslijedilo je učenje Kur'ana,  a potom obraćanje domaćina muftije Peše ef. Fetića koji je iskazavši dobrodošlicu svima i selame musafirima iz domovine, ukazao na značaj i vrline učenja Kur'ana i slijeđenja njegovih poruka. U svom uvodnom  obraćanju muftija se kratko osvrnuo i na značaj obilježavanja i sjećanja na dan nezavisnosti domovine Bosne i Hercegovine.

vec-kur-kt-njem-03-2014-1

Nakon nastupa horova Bošnjak i Bulbuli skupu se obratio gost predavač prof. Bilal ef, Memišević podpredsjednik Sabora IZ u BiH i predsjednik Medžlisa IZ Višegrad. Izrazivši zadovoljstvo onim što je čuo od učenika mekteba koji su na svom bosanskom jeziku recitovali stihove o islamu i Bosni, kazao je da su i njemu djeca bila motiv da se vrati na svoju babovinu u Višegradu.  Za vrijeme jedne posjete svom selu u Višegradu, gdje se nalazila porušena kuća njegovih roditelja, mali sin ga je vukao za ruku i vikao; „ babo vratimo se i mi našoj kući“, to je bio dodatni motiv da se Bilal ef, sa porodicom vrati u rodni kraj,  gdje više od deset godine predvodi Bošnjake povratnike u Višegradu.  Kazao je, da je u prvim godinama povratka bilo dosta problema i provokacija, ali da je danas stanje mnogo bolje. Obnovljene su gotovo sve džamije na području Medžlisa Višegrad i radi se na obilježavanju svih mjesta gdje su počinjeni zločini nad Bošnjacima.

vec-kur-kt-njem-03-2014-2

Čestitajući dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine pozvao je sve Bošnjake da se popišu i učestvuju na narednim izborima, jer time će posebno pomoći Bošnjacima povratnicima u manjem  entitetu.  Uslijedila je pauza za kahvu, kolače i večeru. U drugom dijelu programa pored ilahija i kasida, prisutnima se obratio konzul BiH u Štuttgartu gospodin Dag Džumrukčić koji je govorio o značaju referenduma na kojem su građani BiH glasali za nezavisnu i jedinstvenu Republiku Bosnu i Hercegovinu,  te čestitao dan nezavisnosti svim građanima Bosne i Hercegovine. Na kraju vidno raspoležen,  kazao je,  ovo najbolji program kojem sam do sada prisustvovao na ovom području. Ispred saveza  bosanskih dopunskih škola prisutnima se obratio Haris Halilović koji je naglasio važnost očuvanja maternjeg jezika i organizovanja bosanskih dopunskih škola. On je najavio ponovni početak bosanske dopunske škole u džematu Kirchheim Teck u subotu 15.03. 2014 godine. Na kraju programa čestitke je uputio predsjednik džemata Enes Seferović i zahvalio se svima na posjeti a posebno imamima i džematlijama iz drugih džemata. On je najavio da već sutradan omladina iz džemata Kirchheim Teck putuje za domovinu i planira posjetiti medrese u Cazinu, Travniku i Sarajevu.

P.R.

(www.igbd.org)