A+ A A-

PEDOFILSTVO - TAMNA STRANA CRKVE

pedofilija      Dosadašnje mjere, koje je crkva poduzela protiv pedofila nisu dovoljne, jer sveštenici uvijek iznova seksualno zlostavljaju djecu. Kao što to pokazuje i posljednji skandal u Njemačkoj.

     Katolički svještenici uvijek iznova seksualno zlostavljaju maloljetnu djecu. Iako je Vatikan još 2002-e objavio da to neće tolerisati, takvi slučajevi stalno se pojavljuju u Njemackoj,  Austriji, Americi, Irskoj, Meksiku i Argentini.  Katolicka crkva, očito,  nije u stanju da riješi ovaj problem.

     Mada se na konferenciji njemačkih biskupa u Fuldi trebalo razgovarati o isključivo crkvenim temama, prva tacka  zasjedanja bila je skandal sa sveštenikom iz Bavarske. Iako je on 2000-te godine osudjen zbog pedofilstva i seksualnog iskorištavanja dva maloljetna dječaka,  biskup Regensburga Gerhard Ludwig Mueller ga je 2004. godine ponovo angažovao. Mada njegova sklonost pedofilstvu nije bila tajna, obrazloženje za njegovo uzimanje u radni odnos bila je espertiza tima psihijatara da  više ne postoji seksualna fiksiranost na djecu.  Medjutim, isti sveštenik seksualno se nekoliko puta iživljavao nad najmanje jednim dječakom. Biskup Gerhard Mueller izrazio je osjećaj dubokog žaljenja:

     "Vjerujete mi da me zbog toga duša boli. Sedmicama pa čak mjesecima samo o tome mislim. Ali, kada bi imali istinske dokaze, onda bismo naravno poduzeli oštre konsekvence."

     Iako biskup pokazuje znake dubokog kajanja,  što je ovom svešteniku dao još jednu šansu, ogorčenje, koje je ovaj slučaj izazvao u javnosti, je veliko. Mnogi u Njemačkoj se pitaju, kako jedan biskup uopšte može da angažuje jednog pedofila kao sveštenika, ako već psihijatri smatraju da se pedofilnost ne može izlječiti. Pedofilima, koji su počinili krivično djelo i koji su okončali terapiju se preporučuje, da izbjegavaju situacije, koje bi ih mogle izazvati, kao što su na primjer igrališta i škole. Jer pedofili, mogu da nauče kako da kontrolišu svoje nastrane sklonosti, ali ne i kako da ich iskorijene, smatraju u Uredu za kriminalistiku. Upravo iz tog razloga je pokret pod nazivom  „Mi smo crkva" "wir sind die Kirchen" kritikovala biskupa Muellera i ostale njemacke biskupe. Dosadašnja mjere, koje je crkva poduzela protiv pedofila nisu dovoljne, kaže član ovog udruženja Sigrid Grabmeier :

     "Te mjere biskupe ni našta ne obavezuju. One su samo prijedlozi. A biskup Regensburga nije smatrao za shodno ni da se pridržava ovih smjernica, koje ni na šta ne obavezuju."

     Biskupi su u više navrata raspravljali o temi seksualnog zlostavljanja, no, konkretne mjere su izostale. Ni biskupske konferencije nisu pokazale rezultate. Čini se da problemu treba prići na drugi nacin. Psiholozi i kriticari crkve upozoravaju da zabrana seksualnog života i braka u katolickoj crkvi, takozvani celibat, narocito privlači sveštenike sa sumnjivim seksualnim sklonostima. Uprkos tome ukidanje celibata za Vatikan ne dolazi u obzir.

Hermann Diel i HelleJeppesen

(http://www.dw-world.de/dw/article)