A+ A A-

RAZGOVOR SA MUSLIMANSKIM AMBASADORIMA O BLASFEMIČNIM KARIKATURAMA U ŠVEDSKOJ

senaid_norveska1 (Custom)     Na poziv predsjednika Islamskog savjeta Norveške Senaida Kobilice, a povodom zadnjih dešavanja oko novih uvredljivih karikatura u Švedskoj o našem poslaniku Muhamedu a.s., u petak, 21. 09. 2007. god. održan je sastanak sa ambasadorima iz Pakistana, Maroka, Sudana, Palestine, Indonezije, Pakistana, Turske i Bosne i Hercegovine u sjedištu Islamske zajednice Bošnjaka u Oslu.

     Tom prilikom je predsjednik Islamskog savjeta Norveške upoznao ambasadore sa naporima koje ulaže Islamski savjet povodom zadnjih karikatura u Švedskoj, jer je to naravno automatski postalo glavna tema u Norveškoj.

     Premda je bilo krajnje vrijeme da se uspostavi potrebna i češća komunikacija između Islamskog savjeta Norveške i ambasada iz islamskih, arapskih i drugih zemalja gdje muslimani žive, ipak namjera ovoga sastanka je bila da se vidi kako i na koji način najbolje odgovoriti na ovakvu i sličnu vrstu provokacije.

senaid_norveska (Small)

Potreba za novim načinima rada i odgovorima

     Nakon što su se zahvalili i pozdravili inicijativu predsjednika Islamskog savjeta i zaželili da se ovi sastanci održavaju češće, ambasadori su podržali način na koji Islamski savjet Norveške pokušava prići ovakvim provokacijama, umjesto stalnog reagiranja i defanzivnog djelovanja, jednoglasno je podržan prijedlog o organizaciji foruma ili seminara koji će tretirati ličnost poslanika Muhameda alejhisselama, uključujući sve aspekte njegovog života.

     Isto tako, generalno kada je riječ o islamu i muslimanima, satav je učesnika ovog sastanka, da je potrebno pronaći slične i djelotvornije načine rada. Ovom prilikom su ambasadori ponudili svoju pomoć u organizaciji spomenutih seminara. 

     Razgovor o stanju muslimana u Norveškoj i šire će se nastaviti na sljedećim sastancima, a naredni sastanak je planiran krajem ramazana kada Islamski savjet organizira iftar za ekselencije ambasadore.