A+ A A-

VANDALIZAM NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: KAMENOVANE PROSTORIJE DŽEMATA NOVI BAR

IZ_Bar_kamenovanje (Custom)Saopćenje Islamske zajednice Bar povodom napada na sjedište džematskog odbora u Novom Baru

 

     Odbor Islamske zajednice Bar najoštrije osuđuje napad na sjedište džematskog odbora u Novom Baru, koji se desio u noći između 21. i 22. septembra.

     Zaprepašteni smo činjenicom da se već peti put ponavlja isti scenario, na već trećoj lokaciji džemata. Na prethodnim lokacijama natpis Islamske zajednice bio je kamenovan, spaljivan, a dešavala se i lomljava stakala na izlogu. Svaki put smo uredno obavijestili pripadnike CB Bar koji su obavili uviđaj.

     Ovoga puta kamenovan je sa više udaraca natpis Islamske zajednice, iznad ulaza u prostorije džematskog odbora Novi Bar, u kojima se svakodnevno obavlja molitva.

     Pitamo se do kada će trajati ovaj koninuitet vandalizma i nasilja usmjeren na imovinu Islamske zajednice u Baru, a da se stvarni počinitelji i nalogodavci ne nađu pred licem pravde. Posebno nas vrijeđa što se ovaj čin desio u svetom mjesecu Ramazanu, kada su islamski vjernici najposvećeniji postu, molitvama i činjenju dobrih djela.

     Kao i uvijek pozivamo vjernike na strpljenje, mudrost i razum, a državne organe da urade više na otkrivanju počinilaca i nalogodavaca.

     Nadamo se da će se, konačno, ovaj vandalizam prema imovini islamske zajednice zaustaviti, jer to nikome nije od koristi. Posebno ne građanima Bara, poznatog po stabilnim međuvjerskim i međunacionalnim odnosima, kaže se u saopćenju Odbora Islamske zajednice Bar koje su potpisali predsjednik Suljo Mustafić i Glavni imam Muidin ef. Milaimi.

 

Saopćenje Općinskog odbora Bošnjačke stranke

Nasrtaji na islamske vjernike i pripadnike bošnjačkog naroda

     Općinski odbor Bošnjačke stranke najoštrije osuđuje napad na prostorije Islamske zajednice.Uznemireni smo i preneraženi činjeniicom da se kontinuitet napada na prostorije Islamske zajednice, vjernike i njihovu ličnu imovinu nastavlja, a da se ništa ne radi da se ova pojava zaustavi.

     Podsjećamo javnost i nadležne da je ovo još samo jedan u nizu napada kojima smo već godinama izloženi. Sve to pratile su brojne prijetnje, uvrede i grafiti sa uvredljivim porukama.

     Pitamo se otkuda tolika netrpeljvost prema ovoj populaciji u gradu koji se diči multietničkom i multivjerskom tolerancijom. Ko stoji iza ovih stalnih nasrtaja na islamske vjernike i pripadnike bošnjačko-muslimanskog naroda i ko su nalogodavci i inspiratori ovih izgreda.

     Pitamo se i šta su državni organi, policija, tužilaštvo i sudstvo-dosada uradili na zaustavljanju ovih napada?

     Šta je to što bi trebalo da se desi da bi se neko ozbiljno pozabavio rješavanjem ovog problema?

     Podsjećamo i na činjenicu da živimo u gradu u kome više od trećine stanovništva čini islamska populacija. Uvijek do sada pripadnici ove vjere davali su ogroman doprinos skladnom suživotu i vjerskoj toleranciji i ničim nisu izazvali ovakav odonos prema njima. Ovaj grad i ovu državu smatramo svojima i želimo da zajedno sa svim ostalima radimo na njihovom punom razvoju i prosperitetu.

     Vjerujemo da će, ipak, državni organi naći način da se ovo zaustavi, te da se počinioci i nalogodavci ovih dešavanja privedu pravdi, kaže se u saopćenju Općinskog odbora Bošnjačke stranke Bar koji je potpisao predsjednik Munib Ličina.

 

Inicijativa člana Savjeta za građansku kontrolu rada policije Republike Crne Gore

Česti napadi - vinovnici nekažnjeni

Poštovane kolege,

u noći između 21. i 22. septembra 2007. godine, za sada nepoznata lica, ponovno su kamenovala prostorije Islamske vjerske zajednice na područje opštine Bar, u kojima se inače svakodnevno vrši vjerska služba.

     Napadi na imovinu Islamske vjerske zajednice bili su česti i u ranijem periodu a do danas nisu otkriveni njihovi počinioci.

     Cijenim da je izuzetno važno da Savjet ohrabri Upravu policije Vlade Republike Crne Gore kako bi se pokazala dovoljna odlučnost da se pronađu, gone i kažnjavaju vinovnici incidenata u kojima se očigledno ispoljava krajnja vjerska netrpeljivost.

     Od 90-tih godina prošlog stoljeća do danas registrovani su brojni primjeri netolerancije prema pripadnicima vjerskih manjina i tzv. malih vjerskih zajednica ali izuzetno mali broj njih je i sudski procesuiran.

     Predlažem da Savjet preporuči direktoru Uprave policije neposredan kontakt sa Reisom Islamske zajednice Rifatom efendijom Fejzićem kako bi se i na taj način crnogorskim muslimanima uputila jasna poruka sigurnosti i odlučnosti mjerodavnih državnih organa da blagovremeno identifikuju počionice i inspiratore svih inicidenata.

     Molim da Savjet već na prvoj narednoj sjednici razmotri inicijativu kojom će, službeno, prethodno, biti zadužen neko od članova, kaže se u inicijativi Aleksandra Saše Zekovića, člana Savjeta za građansku kontrolu rada policije koju je uputio predsjedniku i članovima Savjeta.

(www.bosnjaci.net)