A+ A A-

RAMAZAN U KRALJEVINI NORVEŠKOJ

     Ramazanske aktivnosti, ramazanski angažman kojeg imamo svake godine jeste jedna od najvećih investicija Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj. U ovome mubarek  mjesecu obično dižemo aktivnosti na tako visok nivo da uistinu čovjek ima nekad utisak da je u Bosni i Hercegovini.

Bosanska ramazanska atmosfera      

     Takav osjećaj čovjek ima zato što pored postojećih imama, kojih imamo 6, nastojimo dovesti što veći broj mladih studenata -teravih imama iz BiH. Ove godine nam je 10 mladih imama došlo, i to svi sa islamskih fakulteta, većina ih je sa FIN-a. Sa 10 gostujućih i zaposlenih 6 imama,  Norveška je, bez obzira koliko velika i razvučena, praktično pokrivena i nastojimo da se imami kreću u uskom području, tako da se uistinu napravi atmosfera kao da smo u BiH. A to nam i jeste cilj, da se imami kreću i da borave u nekom mjestu što duže, da se napravi takva atmosfera da se što češće i što više boravi sa djecom i džematlijama. Tako uspijevamo razbiti tu neku monotoniju koja postoji svih tih drugih i dugih 11 mjeseci.

Oslo[1] (Small)

 Oslo

Teravih-namazi na 40 mjesta

     Zahvaljujući ovom velikom broju imama i njihovoj mobilnosti u nekim krajevima, gdje je raštrkanost posebno izražena, ove godine će se teravih-namaz klanjati na preko 40 mjesta širom Norveške. Ramazanske aktivnosti se uglavnom sastoje od teravih-namaza, džuma i dnevnih namaza, predavanja, mevluda, džematskih-zajedničkih iftara, omladinskih iftara, intenzivnije vjerske pouke, mevluda, sijela i možda najbitnije, zbog okolnosti u kojima živimo, porodičnih iftara, gdje imami borave po cijeli dan kontaktirajući posebno sa mladim članovima porodice, što nam i jeste jedan od glavnih ciljeva, jer je vidljivo njihovo odsustvo na gore spomenutim sadržajima. A na ovaj način i njih držimo na vezi.

Zajednicki iftar - Sandefjord[1] (Small)

Sandefjord: Zajednički iftar

Ramazan u specifičnim vremenskim okolnostima

     Generalno smo zadovoljni odazivom i zainteresiranošću našega naroda, mada se počinjemo suočavati sa nesvakidašnjom situacijom, a riječ je o specifičnom vremenu u sjevernim dijelovima zemljine kugle. Približavajući se ljetnom periodu, dani postaju sve duži i duži, pa i post i teravije postaju česta tema, u smislu dokle ovako i gdje leži rješenje. Hvala Allahu dž. š. koji ne želi da nam oteža, nego želi da nam olakša, pa zato je moguće još jedan ili dva ramazana pratiti lokalno vrijeme, a poslije valja pribjegavati olakšicama, odnosno postojećim fetvama koje nude rješenja za ovaj dio zemljine kugle. Međutim o tim rješenjima će biti riječi za otprilike jednu godinu, ako Bog da.

     Uz gostujućih 10 mladih imama ove godine ćemo imati i predavača muftiju vojnog Ismaila ef. Smajlovića i novinara Preporoda mr. Mirnesa ef. Kovača, koji će zajedno sa glavnim imamom Senaidom ef. Kobilicom i predsjednikom Dževadom Mešanom boraviti u 12 većih centara širom Norveške i tom prilikom se susresti sa našim Bošnjacima.

 Sijelo u Sarpsborgu[1] (Small)

Sarpsborg: Bošnjačko sijelo 

Humanitarne aktivnosti  

     U okviru ramazanskih aktivnosti u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj takoder su nezaobilazne humanitarne aktivnosti odnosno akcije kao što su: pored sadekatu -l -fitra i zekata,  bajramski paketići, pomoć medresama, jednokratne pomoći za studente i sergije.

     Kod sadekatu-l-fitra i zekata je konačno napravljena promjena. Naime, od osnivanja Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj,  pa do  posljednjeg  ramazana, uplata sadekatu-l-fitra je iznosila 50 norveških kruna po osobi. Taj iznos  je godinama bio nepromijenjen i minimalan. Standard života u Norveškoj za ovih 10-tak godina se znatno  promijenio i popravio. Sve je otišlo najmanje 100 % nagore, a iznos sadekatu-l-fitra ostao nepromijenjen. Zato je krajnje vrijeme bilo da se od ove godine poveća iznos sadekatu-l-fitr na 100 norveških kruna po osobi.

     Svakako po završetku mubarek ramazana, odnosno dolaskom Ramazanskog bajrama Islamska zajednica tradicionalno obilježava bajramske mubarek dane posjetama i vrlo posjećenim bajramskim sijelima širom Norveške, što će učiniti i ovoga puta uz Božiju pomoć.

BH Glasnik