A+ A A-

Posjeta Međunarodnom aerodromu Sarajevo

 

Januar 2014. Zimski raspust je iznevjerio očekivanja mnogih osnovaca. Izostanak sniježnih padavina i neuobičajeno visoke temperature za ovo godišnje doba primorale su ih da, umjesto igara na snijegu, traže alternative. Jedan od tih neobičnih dana djeca iz mekteba „Kasindolska – Stup 2“ MIZ Sarajevo iskoristila su za posjetu Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Većina njih je rođeno 'uz ogradu aerodroma', pa ipak nikada nisu bili na aerodromu. I sam sam bio iznenađen, kako sadržajem koji su nam uposlenici aerodroma i pripadnici granične policije priredili, tako i njihovom ljubaznošću. Posjeta za koju sam smatrao da neće potrajati više od jednog školskog časa trajala je puna dva sata.

aerodrom-sarajevo-2014

Odmah na ulazu u Međunarodni aerodrom Sarajevo dočekao nas je ljubazni gospodin u uniformi granične policije, Amir Malagić, sa kojim smo i dogovarali ovu posjetu. Upoznao nas je sa funkcijom, najvažnijim obilježjima kao i popratnim službama aerodroma.

Zatim je uslijedilo iznenađenje: prelaskom crvene linije napustili smo BiH i zagazili na međunarodni prostor. Belgijski ovčar, pas koji pomaže pri otkrivanju eksploziva i narkotika, izazvao je oduševljenje demonstriranjem svojih nevjerovatnih vještina.

Ulazak u avion i vožnju u vatrogasnim vozilima neću opisivati jer želim da to jedinstveno iskustvo ostavim djeci iz drugih mekteba ili škola koji će, nadam se, uskoro posjetiti Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Siguran sam da će ovaj zimski dan bez snijega, koji nije obećavao mnogo, ostati u lijepom sjećanju mekteblijama koji su učestvovali u ovom pohodu.

  • 11