A+ A A-

ALBANCI I BOŠNJACI OSUĐUJU ČAČIĆA ZBOG KSENOFOBIČNE IZJAVE

predsjednistvosdah     KSENOFOBIJU HNS-ovca Radimira Čačića "koje bi se postidile i bezimene stranke krajnje desnice koje više pripadaju folkloru nego politici" osudile su danas SDAH koja štiti prava bošnjačke manjine u Hrvatskoj, predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac, a ogorčeno su reagirali i Albanci, muslimanski vjernici.

     Tezom da bi favorizirao katolike pri uvozu radne snage u Hrvatsku, jer "u imigracijskoj politici vjera je uz dob, spol, stručnu spremu važan kriterij", Čačić je zapanjio manjine nekatoličke vjeroispovijesti.

U Europi bi ga sankcionirali

"Zatečen sam izjavom koja je izašla iz usta jednog premijerskog kandidata liberalne stranke. To jeste jedan ksenofobičan iskaz koji potiče diskriminaciju, i kada bi tako nešto izrekao u europskim krugovima sigurno bi bio sankcioniran od strane drugih liberalnih stranaka", kazao je za Index zastupnik srpske manjine u Saboru, Milorad Pupovac, ocjenjujući Čačićevu izjavu "le penovskom".

     Pupovac smatra da će to otežati položaj HNS-a među liberalnim biračima, te oslabiti HNS-ove izborne šanse. "Kao što je izjava Zorana Milanovića oko generala Ante Gotovine i ustaša u Drugom svjetskom ratu zbunila i oslabila potporu lijevih SDP-ovih birača, tako će i ova Čačićeva zbuniti i oslabiti birače HNS-a", zaključuje Pupovac.

SDAH i Albanci: "Zar i ti sine Radomire?"

     Predsjedništvo Stranke demokratske akcije Hrvatske objavilo priopćenje pod nazivom "Zar i ti sine Radomire?", u kojem izražavaju razočaranje HNS-om, jer je "zbog svoje deklaratorne principijelnosti stranka uživala možda i najveći ugled među Bošnjacima odnosno Muslimanima, te su mnogi na izborima zbog toga i glasali za nju". Pitaju kako je moguće da se jedan od čelnika svrstava desno od desnice.

    "On iskazuje takvu ksenofobiju kojom bi se zastidile i bezimene stranke krajnje desnice koje više pripadaju folkloru nego politici. Zar osoba koja sebe vidi kao premijera dijeli ljude po rasnoj, vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti? Jer po njemu glavni kriterij za uvoz radne snage treba biti vjerska pripadnost jer uvoziti treba samo one radnike koji su kršćani i katolici", ogorčeno pita predsjedništvo SDAH, kojemu su se, kako stoji u priopćenju, obratili i albanski pripadnici muslimanske vjeroispovjesti.

"Bruka sebe, svoju stranku i Hrvatsku"

     Kažu da im je čudno da gospodin Čačić ne poznaje temeljne odredbe Ustava RH, ali ne samo Ustava RH jer nijedan ustav u svijetu u zadnjih 200 godina ne poznaje podjele koje javno iznosi gospodin Čačić. "Takvim svojim istupom gospodin Čačić ne bruka samo sebe, svoju stranku u RH, on time bruka i Hrvatsku u svijetu", stoji u priopćenju SDAH.

     Zaključuju pismo porukom da će ti muslimani, nakon ovakvog Čačićeva istupa, vjerojatno glasati za stranku koja "preko najgledanijih medija u jednoj od najgledanijih emisija ne pokazuje svoju ksenofobiju prema svemu što nije kršćansko i katoličko".

     Čačić je u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" 16. rujna, među ostalim, govorio o problemu nedostatka radne snage s kojim će se susresti Hrvatska. "Morat ćemo ju uvoziti, a zbog mentaliteta i mjere, mislim da ćemo morati razmišljati o ukrajinskoj radnoj snazi.
     Moramo favorizirati sve one koji će se lakše uklopiti u društvo i koji će biti manje konfliktni, a to su katolici i kršćani generalno, a na ovim prostorima to su i Bošnjaci koji su muslimani. Ozbiljna zemlja mora sve faktore uzeti u obzir. No, apsolutno ću favorizirati kršćane", rekao je Čačić. 

(http://www.index.hr/ www.jutarnji.hr)