A+ A A-

VLADIKA KAČAVENDA NE ODUSTAJE OD PROVOKACIJA: CRKVA ĆE BITI IZMJEŠTENA POD FATINE PROZORE?!

fataorlovic (Custom)     Samo deset metara dalje od imanja Orlovića rušit će se tržni centar umjesto kojeg će biti postavljen vjerski objekt

    Prema informacijama do kojih je jučer došao "Dnevni avaz", crkva iz dvorišta Fate Orlović neće biti premještena na lokaciju u Konjević-Polju za koju je prije nepuni mjesec Miladin Dragičević, savjetnik premjera RS, tvrdio da je dogovorena njena kupovina. Crkva će, po svoj prilici, biti izmještena samo desetak metara od ograde dvorišta u kojem se ona sada nalazi, i to na mjesto postojećeg tržnog centra u Konjević-Polju, nad kojim vlasništvo ima Zemljoradnička zadruga "Guber", a koje je vlast još 1978. godine, navodno, otkupila od mještanina Muharema Mehmedovića.      - Svima sam govorila da ne treba vjerovati ni vlastima RS ni Kačavendi. Ovaj tržni centar pravljen je da se njime koriste građani, a oni sada, meni uinat, žele ga porušiti i na tom mjestu postaviti crkvu. Rekla sam da meni crkva ne smeta, samo neka je nose iz moje avlije, ali, kako vidimo, Kačavenda hoće da je opet postavi na bošnjačkoj zemlji, odnosno pod mojim prozorima.     

     Po tome se vidi da njemu crkva ne treba da bi se u njoj Bogu molilo, već da bi njom izazivao sukobe među Bošnjacima i Srbima. Poručujem mu da mimo moje imovine može postaviti deset crkava i manastira, ali Orloviće neće otjerati s njihove babovine - kazala nam je Fata.
     Vlada RS prije izvjesnog vremena izdvojila je 168.000 KM za otkup zemljišta od jedne srpske porodice u rejonu Kušlata, nekoliko stotina metara udaljenog od kuće Fate Orlović.

Dragičević ne zna detalje
     - Ne mogu tačno precizirati šta se trenutno događa, ali mislim da smo mi završili posao nakon što je Vlada donijela odluku o izdvajanju novca za potrebe Eparhije zvorničko-tuzlanske i ta sredstva smo doznačili. Koliko sam čuo, eparhija je odustala od kupovine zemljišta od jedne srpske porodice i u planu je kupovina nekog drugog placa. Gdje je to, ja ne znam - kazao nam je Miladin Dragičević, savjetnik premjera RS Milorada Dodika.

A. HADŽIĆ

(www.avaz.ba)