A+ A A-

Donacija grada Zuga Medžlisu IZ Kalesija

Partnerski odnos i saradnja švicarskog grada Zuga i udruženja sa područja općine Kalesija omogućili su realizaciju još jednog značajnog projekta u vidu donacije školskog namještaja za opremanje mektebskih učionica u džematima Medžlisa IZ-e Kalesija. Prilikom prošlogodišnje posjete rukovodstvo Grada Zuga upoznato je sa aktivnostima Medžlisa, načinom organizacije i djelovanja, te potrebama u cilju daljeg unaprijeđena rada. Posebno je istaknut problem materijalno-tehničke osposobljenosti mekteba za što su gosti obećali pomoć i ovih dana realizirali dato obećanje. Donacijom 100 školskih klupa i 420 stolica potpuno je opremljeno 10 a djelimično 16 mektebskih učionica, čime su omogućeni bolji uslovi rada na polju mektebske pouke i približavanje željenim standardima.

donacija-mizkalesija

Donacija je uručena, u prisustvu sekretara Grada Zuga gospodina Arthura Cantienia, koji je ovim povodom boravio u Kalesiji, te presjednika „Udruženja Zug-Kalesija“ Huse Đedovića. Donaciju je u ime Medžlisa IZ-e Kalesija preuzeo glavni imama Enver ef. Alić i predsjednik Muharem Mešanović.

Poseban doprinos u realizaciji ovog projekta dalo je Udruženje Zug-Kalesija, švicarsko-bosansko udruženje građana koje djeluje u gradu Zugu sa osnovnim zadatkom zbližavanja građana te pomoći bosancima u Švicarskoj i Bosni i Hercegovini. Udruženje je iskoristilo sve raspoložive kapacitete u realizaciji projekta a uže rukovodstvo, predsjednik Huso Đedović i potpresjednica Vroni Straub, rukovodili su cjelokupnom akcijom. Također veliki doprinos za transport donacije dali su kalesijci koji žive i rad u Zugu, a koji već dugi niz godina nesebično pomažu rad Medžlisa IZ-e Kalesija.

Pored ove donacije dogovorena je i dalja saradnja u vidu posjete Švicarskoj najboljih polaznika mektebske pouke, što će vjerujemo biti motiv za njihovo dalje napredovanje, kao i saradnja i pomoć u izgradnji Mektebskog centra.  

  • 0101

MIZ-e Kalesija