A+ A A-

RAZNOVRSNE RAMAZANSKE AKTIVNOSTI GAZI HUSREV-BEGOVOG VAKUFA

gazihusrevbegovadzamija     Ovogodišnje pripreme za ramazan u GHb vakufu su počele ranije, jer je uprava Vakufa ove godine imali u planu da do ramazana privede kraju rekonstrukciju i restauraciju objekata koji se nalaze  u haremu ili neposrednoj blizini Begove džamije.

Predramazanske pripreme

     Zbog ovakvog plana prije početka ramazana obavljene su sljedeće aktivnosti:

-Izvršena je restauracija sahat-kule i postavljena nova el. instalacija i popravljeno osvjetljenje sa reflektorima. Nije završena unutrašnja rekonstrukcija drvenog stepeništa.

-Obavljeno je farbanje pasaža prema Upravi GHb vakufa i pekari „Imaret".

-Obavljeno je generalno čišćenje Gazi Husrev-begovog i Murat-begovog turbeta.

-Generalno čišćenje džamije sa mašinskim pranjem svih ćilima, pranje prozora i čišćenje unutrašnjih zidova pomoću pokretne skele.

     Zbog udara groma izvršena je temeljita rekonstrukcija džamijskog razglasa tako što je nabavljena nova mikseta umjesto stare koja je oštećena zbog prenapona, dva monitoring uređaja koji pokrivaju prednji dio džamije, a planirano je da se nabavi još jedan monitoring za mahfil. Nabavljen je jedan DVD player za audio snimanje na CD-ovima hutbi, učenja Kur'ana i predavanja.

     Ostala oštećena oprema je popravljena, a zatim je izvršena instalacija novonabavljene opreme, njeno izvezivanje u funkcionalnu cjelinu i podešenje. 

Pripreme u zgradi mekteba

     U zgradi mekteba urađeni su sljedeći poslovi: temeljita restauracija sobe za imame sa promjenom prozora, nabavkom novog namještaja i kompjuterske instalacije, obavljena je zamjena dotrajalih prozora na prijemnoj kancelariji, urađena je rekonstrukcija ulaznog stepeništa u mekteb, izvršena je zamjena dotrajalog parketa u hodniku i papučluku ispred mekteba, nabavka novog ćilima za papučluk i staze za hodnik.

     Također je urađena djelimična rekonstrukcija osvjetljenja u papučluku, izvršeno je servisiranje hidrantske mreže koja nije bila u funkciji, pa je na zidu zgrade mekteba uspostavljen novi hidrantski izvod radi zadovoljenja tehničkih zahtjeva.

     U abdesthanama je izvršena popravka svih uređaja za sušenje jer su im bile oštećene lediode za uključivanje.

Ramazanske aktivnosti

     Što se tiče ramazanskih ibadeta koji su tradicionalni u Begovoj džamiji organizovano je sljedeće:

- U dogovoru sa Vjerskoprosvjetnom službom Rijaseta napravljeni su spiskovi hafiza, učača sehurske i ikindijske mukabele, kao i spisak predavača u toku ramazana.

- Oganizovano je da se svaku noć prije početka teravih-namaza izvodi prigodan program tako da se jedne noći održava predavanje, a druge noći poznati učači Kur'ana uče Kur'an.

     Takođe se predavanja održavaju i svake nedjelje pred podne namaz. 

     Svaki dan poslije ikindije namaza prvi imam i hatib Begove džamije u Gazi Husrev-begovom turbetu uči tradicionalnu hatmu Vakifu koja se završava i predaje se hatma dova predzadnji dan ramazana. Isti dan se predaje i hatma dova Murat-begu u njegovom turbetu koju uči drugi imam Begove džamije.

     Vezano za ulazak u i'tikaf određeno je da ove godine drugi imam Begove džamije i reisu-l-musebih uđu u i'tikaf.

     Planiraju se kao i svakog ramazana izvršiti posebne pripreme džamije i obavljanje odgovarajućih aktivnosti za Lejletu-l-kadr kao i za Ramazanski bajram.

 

Organizacija iftara

     Da bi se ramazanske aktivnosti odvijale što efikasnije organizovano je da informativno naplatna služba radi svaki dan uključujući i nedjelju od 9 do 20 sati sa pauzom za iftar.

     Organizovano je da javni toalet „Begove hale" budu otvorene od sehura do iza teravije.

     Napravljen je ugovor sa pekarom „Imaret" o isporuci samuna za službenike Vakufa.

     Kao i svake godine planirane su aktivnosti oko organizacije zajedničkog iftar za službenike GHb vakufa i kooperante koji su stalno angažovani da rade za GHb vakuf.

     Vezano za iftare koje GHb vakuf tradicionalno naručuje u kuhinji Gazi Husrev-begove medrese za postače koji iz različitih razloga imaju poteškoća da obezbijede sebi iftar (penzioneri samci, postači koji nemaju dovoljno finansijskih sredstava, studenti koji su došli u Sarajevo itd.), za ovaj ramazan je napravljen novi pročišćeni spisak. Sa spiska su ispušteni svi oni koji istovremeno koriste i iftare „Merhameta" i „Narodne kuhinje".

     Na ovaj način ukupan broj naručenih iftara za ovaj ramazan je 200. Od ovoga broja 50 % iftara se nosi kućama, a ostalih 50 % postača se iftare u restoranu GHb medrese. Ovo se uglavnom odnosi na cca 35 studenata i drugih džematlija uglavnom samaca koji vole da se zajednički iftare. Takođe u spisak ulaze i dvojica hafiza musafira kao i 15 službenika GHb vakufa od kojih se 8 samo iftare, a drugih 7 idu na sehur.

     U GHb vakufu se takođe obavlja prikupljanje sredstava sadekatu-l-fitra i zekata u prostoriji muvekithane u haremu Begove džamije, koja će biti kontinuirano otvorena zadnjih 15 dana ramazana.