A+ A A-

NEZAVRŠENA DŽAMIJA SULTAN MURAT DRUGI PRIMILA PRVE VJERNIKE

sultanmurat22007     U obovljenoj džamiji Sultan Murat Drugi koja je izgrađena na temeljima starim preko 450 godina, preksinoć je u Rožajima klanjan prvi teravih-namaz. Iako radovi na objektu još nisu završeni, ona je puštena u funkciju zbog početka islamskog mubarek mjeseca ramazana.

     - Prethodnih godina su se ramazanske teravije klanjale u drugim objektima ili privatnim kućama, pa smo odlučili da džamiju otvorimo, jer je unutrašnji dio gotovo završen. Nivo u kojem se klanja je obložen porculanskom keramikom iz Turske, a ostali dio unutrašnjosti je obrađen kaliografijom koju je donirala Islamska zajednica Turske. Pod na kojem se klanja je prekriven persijskim tepisima koje je donirala ambasada Islamske Republike Irana iz Beograda. Očekujemo da će dva minareta, vanjski plato, grijanje, abdesthana i preostali enterijer biti završeni do kraja građevinske sezone - saopšteno je iz Odbora Islamske zajednice Rožaja.
     - Prostor je ogroman i moći će da primi veliki broj vjernika, prvenstveno omladine koja će se na tom mjestu učiti lijepom ponašanju. Ponosani smo što smo za kratko vrijeme uspjeli da odradimo veliki posao i da džamiju pustimo u funkciju, jer je ova čaršija bez nje bila na neki način nepotpuna - ističe se u saopštenju.
     Ranija džamija koja se nalazila iznad novoizgrađenog objekta oštećena je u velikom nevremenu praćenom kišom i vjetrom, prije četiri godine. Džuma - namaz je od tada, uglavnom obavljan u staroj džamiji koja ne može da primi puno vjernika, posebno ne tokom ramazana.

(http://www.monteislam.com)