A+ A A-

Bajramsko veče u Prijedoru

Pred oko 500 džematlija u srijedu 16.10.2013., drugog dana bajrama poslije jacije namaza u sportskoj dvorani "Mladost" održana je ovogodišnja tradicionalna bajramska svečanost, kao manifestacija ilahija, kasida i folklora pod nazivom "Bajramsko veče". Učešće na ovoj jedanaestoj po redu manifestaciji uzeli su: hor mektebskog omladinskog kluba Medžlisa Islamske zajednice Prijedor, Raffid Subašić, Ale ef. Jušić, Almir Delalović, Azra Delić, kao i Kulturno umjetnička društva: Kozara (Ljubija), Kozara (Kozarac), Čigre (Ćela) te prvi put kod nas KUD "Radost" (Čaplje, Sanski Most).

baj-vec-prij-10-2013-1

Na samom početku se obratio glavni imam Merzuk ef. Hadžirušidović sa bajramskom porukom u kojoj je, između ostalog rekao:

"Kurban bajram je praznik žrtve i zbližavanja. Praznik koji nas upozorava da se moramo žrtvovati da bismo bili bliski. Da se moramo žrtvovati za ono što nam je srcu blisko: hadžije žrtvuju svoje vrijeme, novac i strpljenje da dokažu bliskost prema Allahovoj kući; muslimani širom dunjaluka žrtvuju kurban da potvrde svoju bliskost sa porodicom, rodbinom, komšijama i siromašnima; navijači BH žrtvuju se da pređu ogroman put da dokažu da im je reprezentacija u srcu... U ovoj bajramskoj poruci u ime Islamske zajednice odajem posebno priznanje našim džematlijama na privremenom radu u inostranstvu koji su iz daljine žrtvovali se da dođu na popis i da pokažu i dokažu da im je ovaj grad u srcu i da im je ova prijedorska gruda bliska. A isto tako iskreno se nadam da će onima koji su ih, nažalost, i ovih dana iz ovog grada ispisivali i otpisivali pasti koprena sa očiju i da će se pokajati i sami shvatiti neljudskost svojih postupaka. Također, u svoje ime, odajem priznanje i našim navijačima koji su u ovim danima bodrili našu reprezentaciju.

Na kraju molim Boga da učini da sve naše žrtve i požrtvovanja budu isključivo u cilju zbližavanja svih ljudi a ne u cilju udaljavanja i protjerivanja."

M.H.

  • 0101