A+ A A-

Svečano otvorena džamija u sarajevskom džematu Šanac

otv-dzam-sanac-10-2013-1U džematu Šanac, općina Novo Sarajevo, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, u subotu  28. septembra, u prisustvu brojnih džematlija, gostiju i zvanica, upriličeno je svečano otvaranje džamije. Džemat Šanac je otvaranjem džamije ujedno  proslavio desetu godišnjicu svog postojanja i rada. Sve je započelo u mjesecu februaru 2003. godine kada su se stanovnici Hrasnog brda organizovali kupivši objekat u Olovskoj ulici, koji je vrlo brzo pretvoren u mesdžid. Nakon nekoliko godina, mesdžid su odlučili srušiti i započeli su sa izgradnjom džamije u kojoj bi mogli izvršavati svoje vjerske obaveze. 

Noć ranije, u petak 27-og septembra poslije akšam namaza, hor MIZ Sarajevo je izveo mevludski program, koji su uljepšali hfz. Salem Aletić i hfz. Selim Hoši  izvođenjem mevluda na turskom jeziku. Kraći zikr je predvodio prof. Abulgafar ef. Jukić, dok je vazu nasihat održao  Malik ef. Šljivo, nakon čega  je Suljo ef. Ćerimović proučio hatma-dovu šehidima Šanca, koju su proučile džematlije ovog džemata. Svečanosti otvorenja džamije su prisustvovali izaslanik reisu-l-uleme Muderris Nezim ef. Halilović, glavni imam MIZ Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović, predsjednik Udruženja Ilmijje IZ u BiH Mensur ef. Pašalić, direktor RTV IZ „BIR“ g. Remzija Pitić, zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama Suljo ef. Ćerimović, načelnik općine Novo Sarajevo g. Nedžad Koldžo, kao i veliki broj imama MIZ Sarajevo.     

Na svečanosti otvora džamije  prvi se obratio imam džemata Edin ef. Spahić koji je svima poželio dobrodošlicu iskazavši zahvalu institucijama i osobama koji su dali doprinos u izgradnji džamije:  „Ovo je danas braćo i sestre naša velika pobjeda,  jer su se ovdje okupili  Bošnjaci  u slobodi i radosti na svojoj zemlji i u svojoj vjeri  Islamu. Okupili smo se zahvaljujući volji Uzvišenog Gospodara, ali i zahvaljujući našim šehidima kojih se sa ponosom sjećamo, i zahvaljujući našim hrabrim borcima, koji su upravo na ovim prostorima Hrasnog brda svoju krv i svoj znoj utkali u našu slobodu i ovu našu ljepoticu - džamiju koju danas otvaramo! Ova džamija jeste i aBd ostaće Izvor Božije riječi, mjesto gdje će se učiti i podučavati dobru, hajru i koristi. Naša mektebska učionica koju pohodi 80- tak učenika će biti mjesto u kojem ćemo pravilno usmjeravati i odgajati našu djecu – istakao je tom prilikom Edin ef. Spahić. 

Predsjednik džematskog i građevinskog odbora hadžija Nurko Čaušević je govorio o izgradnji same džamije, a dodijelio je i zahvalnice: MIZ Sarajevo, VPS Medžlisa i Općini Novo Sarajevo. U svom obraćanju glavni imam MIZ Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović je istakao da je sretan što je MIZ Sarajevo dobio još jedan vjerski objekat, posebno zato što je ova džamija  rezultat rada i truda džematlija džemata Šanac. U funkciji izaslanika reisu-l-uleme prisutnima se obratio rukovodilac Ureda za hadž Nezim ef. Halilović Muderris, koji je u nadahnutom govoru pozvao džematlije da svakodnevno posjećuju džamiju, što i jeste njena svrha. Otvaranju je prisustvovao, te se prisutnima obratio i općinski načelnik Nedžad Koldžo, koji je značajnim sredstvima pomagao izgradnju ove džamije. Svečanost otvorenja džamije su uljepšali članovi hora MIZ Sarajevo, kao i Irfan i Irma Muratović, najuspješniji polaznici mekteba u ovom džematu.

Džamiju na Šancu svečano su otvorili hadžija Nurko Čaušević i hadžija Mujo Delić, koji su bili i inicijatori njene izgradnje, ali su i najviše doprinijeli njenom podizanju. Svečanost je okončana klanjanjem podne namaza i ručkom za sve prisutne goste.

  • 0101

E.S.