A+ A A-

RAMAZANSKE ČESTITKE PREDSTAVNIKA ISLAMSKIH ZAJEDNICA U REGIONU

muftija grabusRamazanska čestitka muftije ljubljanskog Nedžada ef. Grabusa

Poštovani, esselamu alejkum!

     Molim Uzvišenog Stvoritelja da vas ovo pismo zatekne u dobrom zdravlju i raspoloženju. U četvrtak, 13. septembra je prvi dan ramazana. To je mjesec rahmeta (milosti), magfireta (oprosta) i selameta (spasa). Ramazan će ove godine trajati 29 dana. Prvi dan Bajrama će biti 12. oktobra (petak). Mjesec ramazan je mjesec Objave Kur'ana, mjesec posta, ibadeta i osobnoga rasta u vjeri. Mjesec ramazan snagom milosti Uzvišenog Allaha poveže vjernička srca i duhovno okrijepi naše duše. Čovjek je biće zaborava. Ramazan je podsjetnik kako brzo mine godina dana. Naš miljenik i poslanik Muhammed, a.s., je rekao:

     "Džennet jedva čeka četvoricu: učača Kur'ana, onog koji čuva jezik (od nepristojna govora), onog koji nahrani gladnog i postača u mjesecu ramazanu."

     Ramazansko vrijeme je vrijeme mnogog dobra. Vjernici i vjernice širom svijeta dočekuju ramazan s posebnom radošću.

     Koristim ovu priliku da vam poželim hairli mubarek ramazanske dane. Molim Dragog Allaha da ih ispostite u zdravlju i u punoj harmoniji u svojoj porodici, džematu i okruženju u kojem živite. Molim Dragog Allaha da mjesec ramazan osnaži naše bratske veze, pojača ljubav prema činjenju dobra i učini nas boljim ljudima i predanijim vjernicima u našoj svijetloj vjeri dini-islamu.

     Vama i Vašoj porodici iskrene čestitke i ramazan mubarek olsun! 

zukorlicRamazanska čestitka glavnog muftije Srbije Muamera ef. Zukorlića

Bismillahirrahmanirrahim

Svevišnji Gospodaru,
neka Ti je hvala što nas počasti i ovim ramazanom!

Milostivi Gospodaru,
pomozi nam da u ovom ramazanu iskreno postimo za rad tvog zadovoljstva i tako očistimo naše duše od pohlepe, zavisti i mržnje, da prosvijetlimo naš razum i ozdravimo naša tijela, da naše porodice budu skladne, da zavlada ljubav među ljudima, da pravda i mir budu gornji, a nasilje i nepravda budu oslabljeni.

Gospodaru svih svjetova,
blagoslovi sve dobre ljude. Podari im blagostanje u životu na ovom i na budućem svijetu, a bolesnima podari zdravlje i olakšaj njihovu bolest.

     U tom svjetlu svim pripadnicima islama u Srbiji i cijelom islamskom ummetu RAMAZAN I ŠERIF MUBAREK OLSUN, da ga provedu u rahatluku, zdravlju i bereketu! 

 

fejzicRamazanska čestitka reisa Islamske zajednice Crne Gore Rifata ef. Fejzića

     Danas je prvi dan mjeseca ramazana u 1428. hidžretskoj, odnosno 2007. godini. Allah Uzvišeni je odredio da mjesec ramazan bude vrijeme, a post da bude način da čovjek savlada tjelesnu strast u korist duhovne strasti duše koja hoće da osjeti ljepotu istine, pravde, poštenja, samilosti, solidarnosti, bratske ljubavi i, nadasve, Allahovog raziluka.     

     Allahu Svemogući, osposobi nas da znamo razliku između halala i harama, između lijepog i ružnog govora, između dobra i zla.      Allahu Milostivi, oprosti nam grijehe i podari nam mudrost i hrabrost da istrajemo na Tvom putu.     

     S tim mislima i dovom, čestitam svim muslimanima i muslimankama u državi i dijaspori nastupajući mubarek ramazan, rječima:

Ramazan šerif mubarek olsun!