A+ A A-

RAMAZANSKA AKCIJA ZA CARSKU DŽAMIJU U BILEĆI I MESDŽID U GORNJEM GRANČAREVU KOD TREBINJA

175_Radovi.bileca2

Ramazanska akcija Bošnjaci.net, "Most-Bro" iz Danske, Bosansko-kanadskog humanitarnog društva i Bileća.org

Es-selamu ‘alejkum!

      Kao svake godine, i ovog ćemo ramazana organizirati akciju prikupljanja sredstava. Ovogodišnja ramazanska akcija za obnovu džamija u BiH će se namijeniti Carskoj džamiji u Bileći i mesdžidu u Gornjem Grančarevu, Trebinje. Akciji Bošnjaci.net, Bosansko-kanadskog humanitarnog društva i Bileća.org.
     Stanje u BiH nije lahko, ali zaista je najteže povratnicima u istočnoj Hercegovini, zato je naša obaveza usmjeriti našu pomoć u te krajeve. Proslogodišnjom BOŠNJACI.net ramazanskom akcijom smo omogućili čišćenje Čučkove džamije u Nevesinju koju su Srbi upotrebljavali kao WC. Ona je danas hvala Allahu očišćena i dobila je novi krov. Uskoro će se na njoj početi izvodjenjem unutrašnjih radova. U mjesecu julu 2007. je svečano otvorena još jedna džamija u istočnoj Hercegovini. Zahvaljujući upornosti i radu Huseina ef. Hodžića i njegovih vrijednih džematlija, obnovljena je i džamija u Mostaćima, džemat Trebinje.
     Skoro su stigle dozvole za obnovu Carske džamije u Bileći i mesdžid u Gornjem Grančarevu kod Trebinja. Akcija za prikupljanje novca preko Bošnjaci.net će trajati čitav ramazan a sredstva će se namijeniti 50% za Carsku džamiju, 50% za mesdžid u Gornjem Grančarevu. U Bileći su već počeli radovi na postavljanju krova, dok se se je u Gornjem Grančarevu postavio temelj i sad će početi zidanje, ako Bog da. Za oba projekta će dobro doći svaka marka, euro, dollar... Novac će se prebaciti na račun Medžlisa IZ-e Trebinje poslije bajrama. Kao zanimljivost ćemo navesti, da je jedan od glavnih osnivača bošnjačkog džemata u Chicagu (SAD) prošlog stoljeća bio upravo Ćamil ef. Avdić, porijeklom iz sela Plana kod Bileće.
     Glavni koordinator akcije je mr. Ahmed Pašić koji je odradio nekoliko uspješnih humanitarnih akcija preko Bošnjaci.net. Opširnije o ovoj akciji vidjeti na web magazinu Bošnjaci.

(http://www.bosnjaci.net)