A+ A A-

RAMAZANSKE PRIPREME KROZ GRADOVE BiH

ramazan0     U svim džematima, naseljima i gradovima u BiH odavno se osjeća ambijent i psihoza dočeka dragog musafira, mubarek mjeseca ramazana. Uglavnom su završene sve predramazanske pripreme i aktivnosti tako da taj dragi gost može doći. Kako će teći ramazanske aktivnosti i programi po našim džematima i gradovima saznajemo od glavnih imama nekih od naših najvećih medžlisa.

U Mostaru angažirano 38 softa, studenata i vjeroučutelja

     Medžlis Islamske zajednice Mostar pored redovnih 21 imama za potrebe ramazanskih aktivnosti angažirao je 38 učenika medresa, vjeroučitelja i studenata koji će na 59 mjesta klanjati teravih-namaze i realizirati ostale ramazanske aktivnosti.

     Salem ef. Dedović glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar kaže da će se po prvi put u poslijeratnom vremenu klanjati teravih-namaz u  mesdžidu Kozice, iznad Mostarskog blata, na putu Mostar-Široki Brijeg.

     Dedović ističe da je organizirano klanjanje teravih-namaza u svim povratničkim selima na području Nevesinja.

     Za potrebe održavanja predavanja za žene Medžlis je angažirao 7 muallima. Glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar kaže da će muslimani u Mostaru i njegovoj široj okolini imati priliku pratiti raznovrstan radijski i televizijski program u čijoj realizaciji učestvuje i mostarski Medžlis.

     Na području Medžlisa IZ-e Mostar mukabele će se učiti na 19 mjesta. 

Raznovrsne aktivnosti sarajevskog Medžlisa

     Ferid ef. Dautović glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo kaže da će se na području Sarajeva teravih-namazi klanjati na oko 230 mjesta, a teravija sa hatmom klanjat će se u Čaršijskoj džamiji i Tabačkom mesdžidu.

     Teravih-namazi će se klanjati u Domu penzionera u Nedžarićima, Kazneno-popravnom zavodu, Centru za liječenje ovisnosti od droge u Suhodolu kod Tarčina, Studentskom domu Nedžarići, Studentskom domu Bjelave. Prve teravije će se klanjati u džamijama na Šipu i Grbavici II.

     Glavni imam sarajevskog Medžlisa posebno naglašava organizaciju predavanja u sarajevskim džamijama na kojima će gosstovati istaknuti alimi, profesori FIN-a i GH medrese, potom aktivnosti na prezentaciji sarajevskih horova po džematima, organizacija omladinskih iftara i druženja.

     Imami sarajevskog Medžlisa aktivno će uzeti učešća i u različitim ramazanskim emisijama i programima medijskih kuća i dati aktivan doprionos medijskom predstavljanju ramazana i njegovih vrijednosti. 

U Behram-begovoj džamiji u Tuzli teravih-namaz hatmom 

     Na području Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, prema riječima Amira ef. Karića glavnog imamma, teravih-namazi će se klanjati na 50 mjesta, a tokom ramazana Medžlis je angažirao 50 učenika i učenica medresa i studenata.

     U Behram-begovoj džamiji klanjat će se teravih-namaz hatmom, a predvodit će je hfz. Sabahudin-ef. Skejić.

     Na području Medžlisa učit će se dvije hafiske mukabele, u Čaršijskoj i džamiji Princa Abdulaha.

     Mukabela za žene učit će su u Hadžijskoj džamiji u Novom Naselju Solina.

     Medžlis će organizirati ramazanska predavanja za žene, s tim da je specifičnost ovogodišnjih predavanja što će ih držati isključivo profesorice Behram-begove medrese u Tuzli.

     Organizacija iftara i učešće u emisijama radijskih i televizijskih stanica čije je sjedište u Tuzli također je dio ramazanskih aktivnosti tuzlanskog Medžlisa. 

U Bihaću tervih-namazi na 41 mjestu

     Na području Medžlisa Islamske zajednice Bihać teravih-namazi će se klanjati na 41 mjestu, tokom ramazana angažirano je 7-8 softa i 6 učenica medrese koje će držati predavanja za žene.

     U zatvoru Luke u Bihaću za potrebe zatvorenika organizirano je klanjanje teravih-namaza.

     Mensur ef. Ćehić glavni imam Medžlisa Isamske zajednice Bihać kaže da će se u svim džamijama i mesdžidima učiti mukabela, a Medžlis Islamske zajednice posebnu pažnju posvećuje 25. noći ramazana, koja se na ovom području obilježava kao Dan vakifa i tom prilikom će se pokloniti hatma bihaćkih imama pred duše svih vakifa, a novim dobrotvorima izrazit će se zahvalnost.

     Ćehić ističe, Medžlis će pored redovnih ramazanskih aktivnosti učestvovati i u pripremi progodnih ramazanskih emisija i sadržaja na loklanim medijima.