A+ A A-

RAZMIŠLJANJE: KOJI SU NAM POLITIČKI I DRUŠTVENI PRIORITETI

mapa_bih (Custom)     Dragi prijatelji, eselamu alejkum!

     Puno je govoreno i pisano o značaju povratka Bošnjaka i Hrvata u Republiku Srpsku, no i dalje ne mogu da se otmem utisku da se ova potreba ne shvaća dovoljno ozbiljno!

Šta svima nama obezbjeđuje povratak Bošnjaka i Hrvata u RS?

     Povratak Bošnjaka i Hrvata u Republiku Srpsku vraća Bosni i Hercegovini multietnički karakter.

     Povratak Bošnjaka i Hrvata u Republiku Srpsku će motivirati Srbe da se vraćaju u Federaciju BiH, što će dodatno smanjiti izmijenjenu nacionalnu strukturu stanovništva u općinama RS nastalu usljed etničkog čišćenja.

     Gubitak «nacionalnog ekskluziviteta» u prijeratnim multietničkim, a sada većinski srpskim sredinama (npr. Doboju, Bijeljini, Prijedoru, Banja Luci, Foči,Višegradu i dr.) relativizira značaj postojanja entiteta RS za srpske nacionaliste - izmjena unutrašnje strukture BiH bi došla sama od sebe, s vremenom.

Povratak strateško pitanje    

     Povratak Bošnjaka i Hrvata u RS ima i strateški, a potencijalno i vojni značaj, jer bi u slučaju (ne daj Bože) nove agresije, etnički očišćene srpske sredine (ako se ne ostvari povratak) bile praktički nedostupne oružanim snagama Bosne i Hercegovine, jer se iste ne bi imale gdje stacionirati! 

     Čisto jedno razmišljanje, čemu trošenje toliko silne energije na «a priori» izmjenu unutrašnje strukture «sad i odmah» u BiH kada je povratak u RS puno bitnije, bolnije i nada sve značajnije pitanje za budućnost BiH.

     Loše bi bilo da naš narod stekne iluzije o brzoj izmjeni unutrašnje strukture u BiH, vidite, ljudi sada razmišljaju ovako - kad se ukine RS ja ću se vratiti! A to je pogrešno! Jer, ako se Bošnjaci i Hrvati ne vrate na svoje - badava nam onda svima ukidanje RS kada budemo imali etnički čiste srpske kantone u BiH!

     Zar nije bolje insistirati na izmjeni unutrašnje strukture i to dovoditi u vezu sa nemogućnošću realizacije Aneksa 7, ali s druge strane, biti spreman da se od ovih zahtjeva djelimično odustane, ali da se zauzvrat ne samo RS već i Srbija obavežu na finansiranje projekata povratka Bošnjaka i Hrvata u RS!

     Ako je Dodik već realnost u BiH, onda moramo prihvatiti činjenicu da se on održava na vlasti zahvaljujući nacionalnoj retorici, i raditi kompromise, što uključuje ostavljanje «ventila» Dodiku u vidu stvaranja privida da je on jedini zaslužan za opstanak RS-a (kao, da je SDS na vlasti RS bi bila ukinuta do sada), ali s druge strane, "debelo" raditi na masovnom povratku, finansiranjem povratka od strane RS i jednoj velikoj akciji zapošljavanja Bošnjaka i Hrvata u RS.

Politički prioriteti povratak i učvršćivanje veza sa dijasprom

     Mislim da bi proces povratka u narednom razdoblju trebalo postaviti kao osnovni prioritet u političkom djelovanju. Ovdje se, međutim, suočavamo sa dva velika problema.

     Prvi problem je finansiranje povratka i ulaganja u razvoj privrede u povratnička mjesta u RS. Ovaj proces ne može ići stihijski, sam od sebe. Potreban je poticaj društvenih elita!

     Drugi problem je nasilno stvorena dijaspora kojoj prijeti asimilacija u bogatim "zapadnim" društvima. Ovdje je, možda, potrebno obrazovanje novih institucija koje će se baviti odnosima sa BH dijasporom.

     U razgovoru sa predstavnicima dijaspore, došao sam do zaključka da postoji veliki interes porodica iz BH dijaspore za školovanjem njihove djece u BiH što, eto, može biti jedan konkretan prijedlog za "zaustavljanje" mladih Bosanaca i Hercegovaca iz dijaspore u Bosni i Hercegovini.

Jačanje političkih veza Crne Gore i Bosne i Hercegovine

     Crna Gora, zemlja sa sličnim interesima i sličnim okruženjem kao i Bosna i Hercegovina, je potencijalno najpouzdaniji BH saveznik u evropskim i drugim integracijama kao i privrednoj i drugim vidovima saradnje, pa bi bilo potrebno značajno unaprijediti odnose između ove dvije zemlje, naročito jer dobar dio građana BiH potiče iz dijela Sandžaka (sjeverne Crne Gore). Postoje svi uslovi da odnosi između ove dvije zemlje budu na najvišem mogućem nivou.

     Pogrešno označenje Crne Gore kao drugotužene u sporu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (pored pravilno označene Srbije kao tužene) je, po mom mišljenju, pogrešno, što se, u budućnosti, ne bi trebalo dešavati, jer je za BiH svaki dobar saveznik "zlata vrijedan".

     Korisno bi bilo i razmisliti o novom međunarodnom ugovoru između BiH i Crne Gore o dvojnom državljanstvu!

Koncentracija bošnjačkog biračkog tijela u Brčkom

     Dodik i druge srpske nacionalističke stranke pripremaju spektakularni povratak srpske dominacije u Brčkom, što je jako opasno u ovoj situaciji, ne samo za Brčko već za BiH uopće. Bespredmetno je da govorim o strateškom značaju Brčko Distrikta za BiH.

     Na temelju rezultata na izborima u 2006. godine, srpske stranke u Brčkom pripremaju veliku pobjedu na izborima u 2008. godini i osvajanje natpolovične većine u Skupštini Distrikta. Posljedice mogu biti katastrofalne! Ne zaboravite da supervizija još nije završena i da je još uvijek moguća izmjena "konačne" odluke za Brčko!

Jedini izlaz iz ove dramatične situacije je:

-masovni izlazak na izbore Bošnjaka i Hrvata,

-registracija birača u dijaspori,

-formiranje Koalicije pod nazivom - Lista za Brčko ,od "manjih probosanskohercegovačkih stranaka" koje ne mogu samostalno obezbjediti mandate, ali koje kroz koaliciju mogu obezbjediti barem 2 takva mandata, koja, u suprotnom, ne bi pripala niti SDA-u niti SDP-u niti SBiH, već bi pripala Dodikovom SNSD-u i SDS-u !

 

SVE SE MOŽE KAD SE HOĆE!

Vaš A.M.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!