A+ A A-

OBILJEŽENA DESETOGODIŠNJICA DŽEMATA I MESDŽIDA U HRASNICI

     Mevludom i prigodnim predavanje obilježena je u nedjelju, 09. 09. 2007. godine, desetogodišnjica mesdžida i formiranja džemata u Hrasnici.

     Nakon klanjanja podne namaza u hrasničkom mesdžidu u prisustvu brojnih džematlija, sarajevskih imama, glavnog imama MIZ-e Sarajevo Ferida ef. Dautovića, pomoćnika glavnog imama Sulejmana ef. Ćerimovića, grupa studenata Fakulteta islamskih nauka proučila je mevlud i izvela prigodni program, a potom je Zijad ef. Ljevaković, kao izaslanik reisu-l-uleme, održao predavanje.

21062007 (Small)

     Dervo ef. Hodžić imam džemata Mesdžid-Hrasnica, iskazujući zahvalnost svim džematlijama, posebno grupi entuzijasta predvođenih metevelijom Avdom Gadžom, i imamima koji su bili u ovom džematu, prisjetio se ratnog perioda u kojem se začela ideja formiranja džemata i izgradnje mesdžida, te naglasio da se ovom svečanošću džemat želi zahvali svim donatorima i aktivistima koji su tokom proteklog perioda pomogli izgradnju, ali je i to prilika da se Hrasničani sjete i hrabrih boraca koji su početkom septembra 1992. g. svojom hrabrošću odbili četničke napade na Hrasnicu i Sarajevo i u tim borbama šehid je postao i Zijad ef. Krajina iz Hrasnice.

     Ferid ef. Dautović glavni imam MIZ-e Sarajevo čestitao je džematlijama na predanom radu u cilju unapređenja vjerskog života u džematu i zaželio im da mubarek dane ramazana iskoriste na najbolji mogući način.

     Zijad ef. Ljevaković je govorio o važnosti islamske sloge i očuvanja islamskog života i ponašanja u čemu neprevaziđenu ulogu imaju mesdžidi i džamije. On je istakao da muslimani na ovim prostorima moraju čuvati svoje islamske vrijednosti, ne smiju biti neodgovorni i nemoćni, jer okruženje u kojem žive od njih traži potpuno odgovoran odnos prema životu i izgrađivanje čvrste veze sa Bogom i jačanje svojih potencijala.