A+ A A-

BOSANSKO I PITANJE BOŠNJAKA JOŠ NIJE RIJEŠENO

zenica_babino (Custom)     Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa efendija Cerić, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i ratni načelnik Zenice Besim Spahić otvorili su jučer u Babinu spomen šehidsku česmu u znak sjećanja na dvadeset pet šehida s područja zeničkih sela Babino, Donje Babino i Sebuje.

Sačuvati sjećanje

     - Upitali su me je li ovo mali događaj da bi mu ja trebao prisustvovati, a ja im odgovaram da su ljudi koji žele sačuvati sjećanje na svoje šehide danas najveći, jer su šehidi pokazali kako se vrednuje prošlost i ono za što su oni dali živote - kazao je ef. Cerić.
     Vjerskom programu uoči i nakon otvaranja šehidske česme, koju su u protekle dvije godine izgradili mještani uz pomoć nekoliko zeničkih firmi, prisustvovali su i muftija zenički Ejub Dautović, zenički načelnik Husejin Smajlović i mnogobrojni zvaničnici Islamske zajednice.
     Obraćajući se okupljenim mještanima i porodicama šehida ovog kraja, reis Cerić je pozvao na čuvanje morala, islamskih vrijednosti, porodice, "obraza" i ispošćavanje predstojećeg mjeseca ramazana.

Nemojte se cijepati

     - Ono što nam treba jeste jedinstvo, nemojte se cijepati, dijeliti, razilaziti. Pitanje Bosne, ali i Bošnjaka nije još riješeno. Pitanje opstanka, bosansko i bošnjačko pitanje je još aktuelno, nije riješeno i na nama je da ne dozvolimo da nam ta pitanja rješavaju drugi, nakon što nas zavade - kazao je ef. Cerić.

(http://www.avaz.ba)