A+ A A-

Bosanski Petrovac: Hatmenski ispiti u džematu Donji Bišćani

U subotu, 24. avgusta 2013. godine, nakon dugo vremena pauze bez hatmenskih ispita u ovome džematu, vrijedni imam Enver ef. Crnkić, pripremio je troje svojih učenika i prezentirao džematlijama učinke njihovog i svog vlastitog truda.

hat-bos-petr-08-2013-1

Svečanost je počela podne namazom. Uvodničar i voditelj samog programa svečanosti hatmenskih ispita je bio Enver ef., imam ovoga džemata.  Svojim prisustvom svečanost su uveličali Glavni imam Mirzet ef. Spahić i kolege imami iz susjednih džemata, Selim ef. Porić i Alem Jaganjac, te roditelji, rodbina, komšije i prijatelji djece svršenika hatmenskih ispita i džematlije džemata Donji Bišćani.

Na samom početku svečanosti naglašeno je da su svršenici današnjih hatmi, Ajša Ramić, te sestra i brat Esma i Ammar Jaganjac, odlični učenici, aktivni u vannastavnim aktivnostima, nosioci mnogih nagrada na školskim takmičenjima a pored svega toga i redovni učenici mekteba čija saznanja krunišu u današnjoj svečanosti.

Učenjem Kur'ana i pokazanim znanjima iz mektebskog gradiva su opravdali očekivanja svog muallima, svojih roditelja i prisutnih džematlija. Niko od njih nije ostao ravnodušan na ono što su Ajša, Esma i Ammar danas pokazali, a posebno iz razloga dosadašnjeg nedostatka ovakvih svečanosti u ovome džematu.

Završnu besjedu je kazao glavni imam Mirzet ef. Spahić, čestitao je ispitanicima, imamu - muallimu, te roditeljima djece i svim džematlijama. Naglasio je da su učači Kur'ana posebno dragi Allahu dž.š. te pozvao roditelje i djecu da vode računa o tome da li se i koliko druže sa Allahovom dž.š. knjigom. Ispred Medžlisa IZ svršenicima hatme je darivao prigodne poklone – knjige i šehadetnamu o završenim hatmenskim ispitima te primjerene novčane nagrade a zatim pozvao roditelje i prisutne da po običaju darivaju slavljenike.

Nadamo se da će od ove svečanosti ovakve aktivnosti postati redovna praksa što bi trebalo da bude zajednička zadaća, imama Enver ef., njegovih džematlija i njihove djece.

Čestitamo slavljenicima, njihovom muallimu, roditeljima i džematlijama džemata Donji Bišćani.

A.J.