A+ A A-

Gornji Vakuf: Za najvrijednije džematlije nova bicikla!

Ali, u pitanju su mlađe džematlije. Iako je raspust odlučio sam nastaviti druženje sa svojim učenicima i tokom raspusta. Svakako, to će biti u malo drugačijem okruženju, ne više u učionici, nego u džamiji. Naime, pred početak mjeseca ramazana, izabrao sam  jedan od džemata na području našeg medžlisa da pokrenem ramazanski projekat pod nazivom „Ramazanski namazi“. Ustvari, projekat je zamišljen kao jedna vrsta takmičenja među djecom. Za taj projekat odabrao sam  džemat Gornja Mahala u  Gornjem Vakufu. Pred početak ramazana održao sam sastanak sa imamom ovog džemata h. Muhamed ef. Pezićem te džematskim odborom, gdje sam objasnio  kako je zamišljen projekat i koje su nagrade. Takmičenje se sastajalo u obavljanju namaza u džematu i to četiri dnevna namaza (osim akšama jer je tada vrijeme iftara) tokom mjeseca ramazana. Pravila su bila sljedeća: pravo na takmičenje su imala djeca koja su upisana u mekteb Gornja Mahala, da su uzrasta od 9 do 15 godina, da se prikladno ponašaju tokom obavljanja namaza i da takmičar do kraja ramazana, ne napravi više od 20 minusa, odnosno izostanaka.  Svako onaj ko bude imao manje od 20 izostanaka na kraju ramazana dobija nov bicikl. Dok za one koji budu imali izostanaka od toga kao i djecu manjeg uzrasta, obezbijeđeni su paketići.

gv-baj-pok-bic-08-2013-1

Čitavo vrijeme tokom takmičenja u obavljanju namaza u džematu urednu evidenciju, sistemom (plus, minus) vodio je Muhamed ef. Pezić sa svojim pomoćnicima. Ova evidencija je bila iz razloga da se vidi redovnost polaznika.

Nakon mjesec dana takmičenja postignuti su odlilčni rezultati. Od 44 takmičara, njih 23 je kao nagradu, dobilo nova bicikla, jer su tokom ramazana bili vrijedni i redovni na namazu u džematu. A od 23 pobjednika njih deset nisu imali nit jedan minus i svaka im čast na tome. Ostali učesnici su dobili prigodne bajramske paketiće. Sama podjela nagrada uz prigodan program izvršena je zadnji dan ramazana (srijeda) u džematu Gornja Mahala, nakon ikindije namaza. Tom prilikom se skupu obratio glavni imam Medžlisa Gornji Vakuf mr. h. Enes ef. Omerović, predsjednik Medžlisa IZ Gornji Vakuf, gosp. Omer Ljubunčić.

Ukupna vrijednost ovog odgojnog projekta je 3.390 KM. Za 20 komada bicikala, ja kao njihov vjeroučitelj, uz podršku i pomoć dobrih ljudi, uspio sam obezbijediti 2.600 KM, dok je za ostatak bicikala te bajramske paketiće, novac obezbijeđen od strane imama Muhamed ef. Pezića, džematskog odbora i ljudi iz džemata Gornja Mahala. Ovom prilikom, u svoje lično ime te u ime Muhamed ef. Pezića i članova džematskog odbora Gornja Mahala, zahvaljujem se svim ljudima dobre volje koji su svojim donacijama nagradili ovu djecu za bajrama te i na taj način uvukli radost u njihova srca. Svakako, želim da se zahvalim Dadić Nazifu, koji nam je izašao u susret te bicikla od 150 KM, dao jeftinije po nabavnoj cijeni. Također, želio bih se zahvaliti i vrijednim džematlijama braći h. Zehredinu i h. Izetu Deliću, Sakibu i Mirsadu Kamberu, Musa Mustafi, Sejfi Subašiću, kao i mnogim drugima koji su uvijek spremni pomoći i podržati ovakve i slične projekte. Cilj ovog projekta jeste izgradnja ljubavi prema namazu kao odgojonoj vertikali, ljubav prema džamiji i lijepom društvu, urednost, preciznost i trošenje vremena na korisne stvari, umjesto prekomjernog  korištenja TV i interneta što djeca u velikoj mjeri čine tokom raspusta. Isto tako, ovo je lijep primjer izuzetne suradnje nastavnika vjeronauke i džematskog imama, odnosno spajanje znanja stečenog u školi i u mektebu ali na praktičan način. Nadamo se ako ništa, da će im ovaj ramazan ostati u lijepom sjećanju ako Bog da, jer bilo je onih koji su spavali na sabahu i na jaciji, onih koje su nane i dede dovodili, ali su svi učestvovali da djeca osjete radost namaza i ramazana. K tomu da dodamo da će protekli ramazan ostati u sjećanju, ne samo po održanom takmičenju, nego i po brojnijoj prisutnosti namaskim vaktovima u džamiji, održanim mevludima za mubarek noći, predavanjima, mukabeli, iftaru za polaznike mekteba, učešću naših mlađih džematlija na omladinskom iftaru ispred donje džamije, te svakako i rekordnoj uplati zekata i sadekatu-l-fitra na području Medžlisa IZ Gornji Vakuf, pa možda i  Travničkog muftiluka.

Slijedi spisak polaznika koji su dobili bicikla:

1. Said Musa

2. Nermin Dzambo

3. Emir Kico

4. Nejra Kevro

5. Muamer Zukić

6. Aldin Derenjic

7. Nejra Misic

8. Ismet Pidro

9. Azra Sehić

10. Azra Adžemović

11. Kenan Pidro

12. Mirza Demirović

13. Selma Muratspahić

14. Fatima Idrizović

15. Zerina Musa

16. Berina Musa

17. Lejla Karamustafić

18. Abdullah Ređanović

19. Adla Džambo

20. Majda Hadžimehanović

21. Ajla Derenjić

22. Emira Huskić

23. Lejla Džambo

Saudin Cokoja