A+ A A-

Ramazan na ’’Westernu’’ u Čikagu

Hvala Allahu dž.š., Koji nas je obdario neizmjernim blagodatima među kojima je i mogućnost ibadeta tokom mubarek mjeseca ramazana.

Ramazanski post koji ima za cilj da čovjeka podstiče u činjenju dobra, a zaustavi u griješenju koje je rezultat čovjekovog prepuštanja strastima, a sve to zavisi od našeg razumijevanja ramazana i pristupa njemu kao velikoj prilici za dobro!

lk-chic-08-2013-1

Tako je naš najveći bošnjački džemat u Čikagu, džemat BICC – ’’Western’’, spremno dočekao mjesec Ramazan 2013./1434.H.g. Džematski Odbor na čelu sa mutevelijom hadži Ruždijom Đerlekom, te odbornicima Adisom Alićem, Irhadom Trnovcem i Amirom Ahmetovićem pobrinuo se da džematske prostorije budu pripremljene za mnogobrojne ramazanske aktivnosti u ovom džematu.

Tevhid za žrtve genocida u BiH

Obzirom da je mjesec ramazan došao već početkom jula, mjesecu u kojem naš narod obilježava Dan genocida, džemat ’’Western’’ zajedno sa ’’Udruženjem Srebreničana – Čikago’’ 11-og jula organizovao je, već tradicionalno, učenje Tevhida za žrtve genocida u BiH. Tako su pored imama domaćina hafiza Muriza ef. Mešića, ovom događaju prisustvovali i svi ostali imami iz naših džemata u Čikagu: dr. Hazim ef. Fazlić – imam ICC Greather iz Northbrooka, dr. Senad ef. Agić – imam AIC-a, Amir ef. Čauš – imam WBICC-a, Suad ef. Čaušević – imam WBIKC-a i Glavni imam Odbora Islamske zajednice Bar, mr. Muhidin ef. Milaimi - teravih imam u džematu ’’Rumija’’. Program je počeo nakon ikindije namaza učenjem odlomaka iz Kur’ana Muhidina ef. Milaimija. Nakon proučenog Ja’sina i Tevhida kojeg je predvodio hfz. Muriz ef. Mešić skupu se obratio novi imam džemata ICC Greather u Northbrooku, dr. Hazim ef. Fazlić, koji je na njemu svojstven način opisao historijat genocida nad našim narodom.

Posjeta Glavnog imama MIZ Srebrenica

Islamska zajednica Bošnjaka u Sjevernoj Americi (ICNAB) već dugi niz godina aktivna je na polju dovođenja sejjar vaiza (gostujućih predavača) iz Bosne i Hercegovine tokom ramazana u naše džemate diljem Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Džemat BICC - ’’Western’’ je također, još na početku mubarek mjeseca ramazana ugostio glavnog imama Medžlisa IZ Srebrenica, Damira ef. Peštalića, koji je u svoja dva obraćanja tokom tri dana boravka u našem džematu spomenuo i poteškoće s kojim se susreću imami i džematlije u povratničkim džematima u tom genocidom pogođenom gradiću. Na prijedlog našeg imama, hafiza Mešića, pokrenuta je akcija učlanjenja u Medžlis IZ Srebrenica kako bi se pomogli ovi bratski povratnički džemati. Veliki broj džematlija prepoznao je značaj ove akcije i odazvao se pozivu, a rezultat je bio 58 učlanjenih džematlija i značajan broj sredstava prikupljenih na ime pomoći navedenom medžlisu. Hvala Allahu na uspješno provedenoj akciji i molimo Ga da bude Zaštitnik Bošnjacima povratnicima!

Hafiska mukabela

Džemat BICC – ’’Western’’ je jedini džemat u Islamskoj Zajednici Bosnjaka u Sjevernoj Americi u kojemu se uči hafiska mukabela, a uči je imam ovog džemata hfz. Mešić već drugu godinu zaredom. Tako se svakog dana nakon podne namaza tokom mjeseca ramazana prouči jedan džuz iz Božije Knjige. Mukabela je posebno posjećena vikendom kada imam nakon mukabele drži kratka predavanja i nasihate na različite teme, najčešće komentarišući proučene ajete i razjašnjavajući propise vjere. Večernji termini su ostavljeni za zajedničke iftare i teravih namaz, a džamija je tom prilikom puna džematlija. Radi bolje iskorištenosti prostora i veće komocije ženski dio džemata teravih namaz obavlja u mektepskim prostorijama, dok džamijski dio biva popunjen muškim džematlijama. Svake srijede i subote neposredno prije teravih namaza imam je održavao kratke dersove, kao i drugim danima prema potrebi.

Zajednički iftari

Zajednički iftari, poznati kao ’’potluck iftari’’ održavali su se vikendom, a nekoliko džematlija je o vlastitom trošku upriličilo zajedničke iftare u džematskim prostorijama (Ifeta Redžović, porodice Bajrović i Ajeridini, Sadil i Alma Mujanović, te restoran ’’Pita Kabab’’ u dva navrata).

Ženska grupa ’’Bošnjakinja’’ je u zadnjoj trećini ramazana organizovala iftar za sve džematlijke našeg džemata. Na ovo druženje pozvane su predstavnice i ostalih ženskih grupa iz naših džemata u Čikagu, a prisustvovale su članice ženske grupe iz džemata Northbrook na čelu sa predsjednicom grupe Amirom Krvavac. Ovo okupljanje imalo je za cilj zbližavanje ženskih grupa iz naših džemata, ali i iznošenje ideja i prijedloga za rad na nekim zajedničkim projektima u narednom periodu. Već narednog petka članice ženske grupe ‘’Bošnjakinja’’ prisustvovale su iftaru u džematu ICC Northbrook.

Donatorske akcije

Nakon što su čestito dočekali i ispratili gosta iz Srebrenice, tamošnjeg glavnog imama, džematlije džemata ''Western'' uspješno su okončali još jednu hairli akciju. Već druge godine zaredom na inicijativu rođene goraždanke Zumre Kazagić pikupljaju se sredstva za ''Starački dom - Goražde'', kako bi se dedama i nanama koji koriste usluge ovog doma obezbijedio barem jedan iftar iz naših sredstava tokom ramazana, te kako bi im se kupile neke osnovne potrepštine za svakodnevnu upotrebu koje im nedostaju. Tako je na prijedlog našeg džematlije Omera Trnovca sredinom ramazana ''buknula'' akcija u kojoj je prikupljeno preko 1400,00$ pomoći za navedeni dom, a naša Zumra je već krajem ramazana bila u svom rodnom Goraždu i akciju provela u djelo.

Iniciranje međudžematske saradnje

U cilju bolje međudžematske saradnje upriličene su i razmjene kolega imama na teravih namazima. Tako su u džematu BICC – ’’Western’’ gostovale kolege imami: mr. Muhidin ef. Milaimi iz džemata ‘’Rumija’’, Amir ef. Čauš iz džemata WBICC, dr. Hazim ef. Fazlić iz džemata ICC Greather iz Northbrooka, a naš imam također je bio teravih imam u navedenim džematima gdje je također održao i prigodna predavanja tom prilikom.

U povodu obilježavanja Dana Bedra, imam hfz. Mešić neposredno prije teravih namaza upriličio je predavanje na temu ’’Razumijevanje Bedra danas’’.

Zekat i Sadekatul-Fitr

Također, akcija uplate Zekata i Sadekatul-fitra u našem džematu je uspješno provedena, ali znatno slabije nego protekle godine čemu je doprinijelo više faktora. Naime, džemat BICC – ’’Western’’ poznat je po hairli akcijama uplate zekata u Bejtul-Mal Islamske Zajednice u Bosni i hercegovini, gdje su prošle godine bili rangirani kao drugi džemat kako u Islamskoj Zajednici u Bosni i Hercegovini, tako i u dijaspori prema visini prikupljenih sredstava, što govori kakva je svijest Bošnjaka ovog džemata o svojoj domovini i Zajednici kojoj pripadaju, kao i o obavezi izdvajanja Zekata iz svog imetka.

No, sa donatorskim aktivnostima u nasem džematu s tim se nije završilo. Imam hfz. Mešić je ove godine pokrenuo akciju stipendiranja studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a akciji se odazvao veliki broj džematlija i prikupljen je značajan broj sredstava koji će biti uručen studentima nakon bajrama, uz Božiju pomoć.

Također, prema nalogu Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini nakon džume namaza 26-og jula postavljena je sergija na ime prikupljanja sredstava za dovrsetak radova na izgradnji i obnovi Karađoz-begove medrese u Mostaru.

Tokom mjeseca ramazana, na prijedlog vlasnika televizije Bostel, snimljena je i reportaža o džematu BICC – ‘’Western’’ koja je emitovana tokom mjeseca ramazana, a poseban fokus bio je na jedinstvenoj hafiskoj mukabeli u ovom džematu.

Neposredno prije bajrama džematlije je obradovala i još jedna hairli vijest, a to je da je džemat BICC – ’’Western’’ kupio imamski stan u obližnjoj zgradi nedaleko od prostorija džemata u ulici W Lunt Ave. To je ujedno i prvi objekat koji je u vlasništvu našeg džemata i prvi vakuf nakon izgradnje džamijskih prostorija.

Lejletul-Kadr

Posebno je bio lijepo pripremljen, organizovan i izveden program u povodu Lejletul-Kadra, gdje je cjelonoćno druženje započeto zajedničkim iftarom u kafeteriji džemata, a zatim se klanjala teravih namaz. Nakon teravih namaza u prepunoj džamiji obratio se imam hfz. Mešić govoreći o porukama i poukama Lejletul-Kadra, a u potom se kroz zikr i ibadet dočekao Qijamul-Lejl (Noćni namaz) koji je završen dovom i zajedničkim sehurom u džematskim prostorijama.

Medijske aktivnosti

Također, imam džemata je u nekoliko navrata medijski se oglašavao džematlijama putem talasa ’’Radija Naša Riječ’’ i radija ’’Zapadna Bosna’’, te putem novina ’’Ujedinjena BiH’’ i ’’Sabah’’, a posebno se vodila pažnja da džematska web stranica, www.dzematwestern.com, tokom ramazana bude aktivna i aktuelna, za što je najviše zaslužan naš džematlija Jasmin Čabrić.

Hairli okončavanje ramazana

Neposredno prije bajrama džematlije je obradovala i još jedna hairli vijest, a to je da je džemat BICC – ’’Western’’, hfz. Muriz ef. Mešić, izabran za oblasnog imama našeg medžlisa, Medžlisa Midwest, koji broji trinaest džemata. To je potvrda da aktivnosti iz džemata Western idu u pravom smjeru i nadamo se uz Božiju pomoć da će tako i nastaviti.

Dakle, ramazanskih aktivnosti u džematu ‘’Western’’ bilo je na pretek, a hvala Allahu sve su uspješno okončane i provedene.

Džematski Odbor džemata ’’Western’’ čestita bajramske blagdane svojim džematlijama i zahvaljuje se svima koji su uzeli učešća i koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji ovoramazanskih aktivnosti.

Bajram šerif mubarek olsun!

M.M.

  • 0101