A+ A A-

Porodica Joldić iz Srebrenika za primjer drugima

por-joldic-sreb-07-2013-1

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova, na svim blagodatima koje nam je poklonio. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu i sve iskrene sljedbenike.

Jedna od velikih blagodati, koju nam je naš Gospodar poklonio jeste porodica. To je naš san koji snivamo još od ranog djetinjstva, san koji se većini ljudi ispuni, jer se radi o prirodnom procesu, san koji jednog dana nekome donese radost, a nekome tugu.

''O vjernici, zaista neki od vas među supružnicima i djecom imate neprijatelje, pa ih se pričuvajte.'' (Et-Tegabun, 14.)

Poslanik, a.s., je poručio: ''Najbolje što roditelj svome djetetu može dati jeste lijep odgoj.'' Pod time Poslanik, a.s., podrazumijeva islamski odgoj, a ne ulični. Mi treba da odgajamo djecu, a ne ulica.

''Puno je siromašne djece, kojoj roditelji nisu dali ništa drugo osim novca.''-izreka. Dakle, roditelji su im dali sve, sve osim odgoja. Ovo je zaista činjenica koja oslikava današnje savremeno društvo u kojoj velikim dijelom učestvuju i roditelji muslimani. Sve je dodatno pogoršano takozvanim dječijim pravima, koja čovjeka sputavaju u odgoju svoje djece. I onda jednog dana, čovjek vidi da je od djece sebi napravio neprijatelje. Poslanik, a.s., kaže: ''Djeca se odgajaju dvadeset godina prije rođenja.''

Nadomak Srebrenika, u džematu Lušnica živi porodica Joldić Arifa i Adise.

Arif i Adisa imaju šestero djece: Senija-najstarija 8 razred, Zajim-7 razred, Adelisa-5 razred, Hanka-2 razred, Zajima-5 godina, Mustafa-2 godine. Mnogi se pitaju kako ih oni odgajaju? Arif će kazati:”Uz Allahovu pomoć lahko, hvala Allahu… u odgoju mi pomažu džamija i hodža. Ono što im ja ne mogu dat, od odgoja i obrazovanja to učini efendija, kada to saberemo dobijemo dobru peticu”-veli Arif. On je zadovoljan što mu je Allah podario hairli djecu, zdravu i živu, što ih je naputio na pravi put.

Svi pohađaju mektebsku nastavu osim Mustafe, on je još mali, ali čim uzna za sebe I njega će poslat u mekteb-kazuje Arif. Svi uče u Kur’anu osim Zajime, redovni su u mektebu, primjerni polaznici mektebske nastave. I ono što ih posebno krasi jeste to da svaki dan njih četvero sa Kur’anima u ruci, redovno dolaze na ikindiju-namaz i prate mukabelu-ističe njihov muallim Mevludin-ef Joldić. Zajim je naš mujezin-dodaje Mevludin-ef.

Ono što je interesantno, i što smo mogli doznati od njihovih roditelja, jeste da svi nose imena svojih predaka, nastavit će tradiciju ako Bog da, kaže Arif.

Mi muslimani imamo puno neprijatelja i zato ne smijemo dopustiti da još i mi jedni drugima budemo neprijatelji, a pogotovo ne smijemo dopustiti da hranimo svoje neprijatelje u okrilju naših porodica. Naši supružnici i naša djeca treba da budu naši prijatelji, a hoće li to biti, zavisi najviše od nas. Islamski odgoj samo djelimično dolazi iz džamije, a usavršava se praksom djece uz svoje roditelje kod kuće. Neka nam za to posluži primjer porodice Joldić. Molim Dragog Allaha da nagradi porodicu Joldić i da uzmemo pouku iz ovog primjera, da nas uputi na Pravi put, pa da odgojimo svoju djecu jedinim ispravnim – islamskim odgojem, pa da ih se ne zastidimo na Sudnjem danu i da se oni nas ne zastide.

Damir-ef Babajić