A+ A A-

Tuzlanski džemat Ševar-Kiseljak

"Ko želi Džennet, neka čuva džemat"-rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s., a hadis bilježi Buhari u svojoj zbirci. U prilici smo da kratkim prilogom predstavimo jedan od bezbroj bošnjačkih džemata koji uspješno funkcionišu, nižući uspjehe u svom radu i djelovanju.

dzem-sev-tuz-07-2013-1Na vjetrovitoj visoravni sa pogledom na jezero Modrac ponosno se izdiže lijepa džamija džemata Ševar-Kiseljak. U mubarek mjesecu ramazanu širom otvorenih vrata prima mnogobrojne klanjače i mlade učače Kur’ana, polaznike mektebske nastave. Ovaj džemat je počeo sa aktivnostima 1946. godine. S obzirom da je prvobitna džamija bila skromnih dimenzija, a potrebe džemata  iziskivale veći prostor za kvalitetnije odvijanje vjerskih aktivnosti, početkom 1997. god. formiran je građevinski odbor za izgradnju nove džamije i pratećih objekata.  2003. godine otvorena je nova džamija, sa pratećim objektima, bibliotekom, učionicom, abdesthanama.

Džemat Ševar-Kiseljak broji oko šest stotina domaćinstava. Ono po čemu je poznat su i  rezultati koje postižu polaznici mektebske nastave koja se, po grupama, odvija u Ševaru i Ljubačama. I ove mektebske godine  upriličena je promocija završnog ispita mektebskih polaznika kojoj su prisustvovali brojni roditelji, rodbina i prijatelji. Završni ispit je položilo 83 polaznika, od kojih 38 uči sufaru, a njih 46 se sprema da nakon ramazana polaže hatmu pred komisijom Medžlisa Tuzla.

U vezi rezultata koje mektebski polaznici postižu na takmičenjima imam mr. Muamer ef. Hasanbašić ističe: ,,U proteklih nekoliko godina polaznici ovoga mekteba su pokazali zavidno znanje na mektebskim takmičenjima. Polaznica našeg mekteba Hasanbašić Selsebil prošle godine je osvojila prvo mjesto na nivou Medžlisa IZ  Tuzla u kategoriji kiraet mlađi uzrast. Zatim, osvojila je prvo mjesto na nivou Muftijstva tuzlanskog, što joj je omogućilo učestvovanje na nivou Rijaseta IZ. Ove godine brat i sestra Hasanbašić, Ahmed i Selsebil, osvojili su prva mjesta na nivou Medžlisa Tuzla u kategoriji kiraet - stariji i mlađi uzrast. Mekteb je u ukupnom plasmanu zauzeo drugo mjesto na nivou Medžlisa Tuzla. Selsebil je ove godine  na takmičenju na nivou Muftijstva zauzela drugo mjesto. Naši mektebski polaznici, inače, redovno učestvuju na svim manifestacijama koje organizira Medžlis Islamske zajednice Tuzla.”

dzem-sev-tuz-07-2013-2

Džematlije džemata Ševar su u prilici da prije podne-namaza prisustvuju učenju mukabele koju uče polaznici mektebske nastave. Od njih 46 dvadeset dvoje najboljih učača Kur’ana je zaduženo za  učenje mukabele. To su: Bučaj Alma, Demirović Armin, Hasanbašić Selsebil, Hasanbašić Ahmed, Hasanbašić Abdulselam, Hasanbašić Malik, Hasanbašić Ajdin, Bučaj Almedin, Mehmedinović Ermin, Hasanbašić Admir, Mehmedinović Kenan, Žigić Muamer, Salkić Rizah, Hasanbašić Muris, Sprečak Emir, Hasanbašić Kemal, Mehmedinović Jasmina, Mehmedinović Amina, Halilović Nermina, Hasanbašić Mubina, Žigić Džana i Aldobašić Amela.

Ovogodišnje ramazanske mukabele  svojim milozvučnim glasovima odnedavno uljepšavaju i tri najmlađa učača Kur’ana: Malik, Abdusselam i Ajdin Hasanbašić. Svaki njihov pravilno izgovoreni harf i proučeni ajet izmamljuju suze na lica prisutnih.

dzem-sev-tuz-07-2013-3

Džemat Ševar-Kiseljak je jedan od pozitivnih primjera uspješnog funkcionisanja džemata. Džematlije  znaju za hadis koji bilježi Buharija: ,,Ko želi Džennet, neka čuva džemat!’’ pa ga i u praksi primjenjuju.

Završit ćemo ovaj kratki prilog i hadisom koji bilježi Ibn Madže: ,,Svakom muslimanu je potrebno da pazi na sledeće tri stvari: predanost u radu, učestvovanje u javnom životu i čuvanje džemata.’’

M. N. Agović