A+ A A-

Gradačac: Završetak mektebske godine i predramazanski sportski susret mekteba

Na području Medžlisa IZ Gradačac završena je mektebska 2012/2013. godina sa vidnim poboljšanjima u poređenju sa prošlom mektebskom godinom. Upisano je 2.218 učenika, Kur'an uči 586, a sufaru 404 učenika. Na području MIZ Gradačac radi 38 mekteba.

mek-sus-gradacac-07-2013-1

Završni mektebski ispiti održani su od 25. 06. - 26. 06. 2013. godine. Vođenje mektebske dokumentacije je uredno. Zaustavljen je trend opadanja upisa učenika u mekteb i zabilježen je blagi porast i poboljšanje u svim elementima nastave. Održani su tradicionalni mektebski sportski susreti 27. 04. 2013. godine u Vučkovcima Gornjim. Pobjednik turnira u malom nogometu je ekipa džemata Mionica Centar. Na mektebskom takmičenju na nivou Muftijstva tuzlanskog Zejd Špijodić, učenik mekteba Reuf-begove džamije osvojio treće mjesto u kategorji kiraeta za mlađe. Njegov muallim je hafiz Kemal ef. Mehić. Muallimi su dodatno educirani u izvođenu nastave. Održan je seminar na temu: Analiza Ilmihala I  i izrada testova. Seminar je održan je 06. 02. 2013. godine. Prisutni su uobičajeni problemi koji pogađaju sve mektebe vezano za redovnost učenika: razne sekcije, mali fudbal i sl.

U okviru vannastavnih aktivnosti mekteba i iščekivanju mubarek ramazana, u subotu 6. jula 2013. godine u organizaciji Medžlisa IZ Gradačac održan je u džematu Novalići predramazanski sportski susret tri gradačačka mekteba: Husejnije, Mediđe Donje i Novalića. Domaćin susreta bio je džemat Novalići na čelu sa Mujom ef. Durmiševićem. Odigrano je nekoliko utakmica u malom nogometu koje su bile revijalnog, a ne takmičarskog karaktera. Učestvovalo je 30 učenika.  Muallimi Nusret ef. Kujraković, Mehdin ef. Džafić i Mujo ef. Durmišević odlučili su da na ovaj način nagrade ove učenike za pohađanje mekteba i postignute rezultate u učenju i vladanju. Nadaju se da će ovim potaknuti i druge da se upišu u mekteb u narednoj školskoj godini. Susret je prošao u najboljem redu, prijateljskom druženju i međusobnom  upoznavanju mektebskih učenika.

Nusret ef. Kujraković