A+ A A-

SJEDNICA MEŠIHATA I UDRUŽENJA ULEME SRBIJE

     U subotu 1. septembra 2007. god. u zgradi Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru održana je druga redovna sjednica Mešihata Islamske zajednice, kojoj su, osim njegovih članova, prisustvovali predsjednici i glavni imami medžlisa Islamske zajednice u Srbiji.

     Glavna tačka proširene sjednice Mešihata bile su pripreme za nastupajući mjesec Ramazan, te je u tom smislu donijeto nekoliko važnih odluka.

     Odlučeno je da se inteziviraju medijske aktivnosti na svim nivoima, naročito sa medijima sa kojima postoji dobra saradnja, u cilju što bogatijeg ramazanskog programa.

sjed_mesihata_v (Custom)

Osniva se Media cenar IZ-e Srbije

     Donijeta je i odluka da se i ovog ramazana u medžlisima organizuju iftari za ugledne ličnosti, te da Medresa bude organizator iftara za studente novopazarskih fakulteta, dok će se i u siromašnim džematima upriličiti iftari u toku mubarek mjeseca.

     Na sjednici je verifikovan i ovogodišnji iznos nisaba za zekat, te utvrđene skale za sadekatul-fitr.

     Takođe, donijeta je odluka o osnivanju Media centra Islamske zajednice, koji će objediniti rad svih informativnih ustanova i službi Mešihata.

     Na sjednici je odlučeno i da se osnuje Udruženje žena pri Islamskoj zajednici.

Osnivačka skupština Udruženja uleme 

     Istog dana, u Velikoj sali Mešihata održana je Osnivačka skupština Udruženja uleme Islamske zajednice u Srbiji, koje okuplja sve zaposlene i penzionisane službenike Islamske zajednice sa završenom medresom i islamskim fakultetom.

     Na Skupštini je usvojen Statut Udruženja uleme, izabran predsjednik Udruženja uleme Bekir ef. Makić iz Novog Pazara, te potpredsjednici hafiz Hevzi ef. Nuhiu iz Prešava i mr. Bajazit ef. Nicević iz Subotice.

     Takođe je izabran predsjednik Skupštine Udruženja uleme Sevder ef. Bajrami iz Bujanovca, te potpredsjednik Mustafa ef. Fetić iz Novog Pazara.

     Ovom prilikom je izabran i Glavni odbor, Nadzorni odbor, te Sud o članstvu u Udruženju uleme.

 

ilmija (Custom)

 

     Skupu od 120 prisutnih imama, mualima, profesora Fakulteta i Medrese, predavača vjerske nastave, vaspitača u Mektebu, te članova administracije, obratio se na kraju predsjednik Mešihata i glavni muftija Muamer ef. Zukorlić.

(http://www.islamskazajednica.org)