A+ A A-

REIS IZ-e CRNE GORE OKONČAO JEDNOMJESEČNU SLUŽBENU POSJETU SAD-u

     U jednomjesečnoj službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, u okviru programa međunarodni posjetilac, reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat ef. Fejzić u Washington DC-u je posjetio State department i razgovarao sa predstavnicom Deanna K. Douglas, u Bijeloj kući je razgovarao sa Jedd Dedifind, zamjenikom direktora kancelarije za religijske inicijative, u Ministarstvu pravde sa Ericom W. Treene, a posjetio je i prestižni Univerzitet "George Town" - Institut za muslimansko-kršćanski dijalog, razgovarao sa John O. Woll, profesorom islamske historije i mnoge nevladine organizacije u prijestolnici SAD-a.

Reis_Fejzic_i_gospodin_Jedd_Medifind_sa_saradnicama_u_Bijeloj_Kuci     Nakon Washingtona reis je posjetio Philadelphiju, prvu prijestolnicu nezavisne američke države, gdje je razgovarao sa predstavnicima gradske vlasti i mnogim nevladinim organizacijama i udruženjima. Po okončanju posjete u Philadelphiji reis je otputovao u državu Texas, tačnije u Dallas gdje je postao potpisnik ovogodišnje "Deklaracije zahvalnosti" (Thanks Giving Squver) koju svake godine potpisuje 12 uglednih ličnosti iz različitih dijelova svijeta, koja se nakon potpisivanja šalje u Ujedinjene nacije. Slobodno možemo reći da je ovo bilo veliko priznanje i čast, kako za reisa Fejzića tako i za Islamsku zajednicu Crne Gore i samu Crnu Goru.
     Iz Texasa reis je otputovao za Californiu u Los Angeles, gdje je posjetio obrazovne institute i zavode za izdavanje udžbenika. Po okončanju posjete gradu Holiwooda i Beverli Hillsa, sljedeća stanica reisa je bila država Ohaio, odnosno Cleveland, gdje se sastao sa savjetnicima guvernera Ohaia, predstavnicima nevladinog sektora i međureligijskog dijaloga. Poslednja stanica reisa u SAD-u je bio NewYork, gdje je imao niz sastanaka sa istaknutim predstavnicima međunarodnih nevladinih organizacija i posjetu Columbia Univerzitetu. Po zavrsetku programa reis IZ-e je u NewYorku ostao još nekoliko dana gdje je imao niz sastanaka i posjeta: susret sa predsjednikom Savjeta Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Kanade, gospodinom Džemom Hotom, predsjednikom Svjetske lige Albanaca, gospodinom Ismetom Berishom, bivšim ambasadorom BiH-a u UN-u gospodinom Muhamedom Saćirbegovićem, udruženjima i biznismenima porijeklom iz Crne Gore i posjetu generalnom konzulatu Crne Gore i misiji Crne Gore, gdje je razgovarao sa generalnim konzulom gospodinom Brankom Milićem.
     Predstavnici američkih institucija upoznali su reisa Fejzića sa svojim aktivnostima i angažmanom. Nakon njihovog izlaganja svi predstavnici američkih institucija su željeli da čuju od reisa iskustva iz CG, odnosno šta mi radimo u CG, i kakvo je uopće stanje u CG. Sasvim je logično da oni koji vam govore o ljudskim i građanskim pravima te pravima imigranata u svojoj zemlji da isto tako očekuju da i vi njima predočite ista prava u zemlji iz koje dolazite, odnosno kako se poštuju prava manjiskih naroda. Vrlo je intersatno čuti da se npr. u Washingtonu, Philadelphii i dr. gradovima zvaničnici intersiraju dokle se došlo sa ustavnim rješenjima i kakva su ustavna rješenja, da li predložena ustavna rješenja zadovoljavaju manjinske narode u Crnoj Gori.
     Reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat ef. Fejzić koristi priliku da se zahvali State departmentu i Ambasadi SAD u Podgorici koja je posredovala u ovoj posjeti te da kompletna posjeta prođe u najboljem redu.

(www.monteislam.com)