A+ A A-

NAKON VIŠE DECENIJA ODRŽAN MEVLUD U NIKŠIĆU

mevlud     Prvi put nakon više decenija održan je mevlud u još, ne potpuno adaptiranoj Hadži-Ismailovoj džamiji u Nikšiću.

     Povod održavanju mevluda, 24. augusta 2007.,  bilo je prisjećanje na preseljenja na ahiret, rahm. Ibrahima Z.Medunjanina, te je po želji porodice, koja u Nikšiću živi od 1950. god., nakon više desetina godina po prvi put, proučen tevhid, Ja'sin i dova za dušu rahmetlije, a nakon toga održan je i mevlud u džamiji na kojem su prisustvovali h. Bajro ef.Agović, sekretar Mešihata IZ-e Crne Gore, imam Hadži-Ismailove džamije u Nikšiću Edin ef. Agović, imama džema'ata Novi Bar iz Bara Erdan ef.Kalić, te brojne džematlije, rodbina, prijatelji i komšije porodice Medunjanin iz Nikšića, Podgorice, Bara, Plava, Gusinja.
     Nikšić je bio nekada grad sa većinskim muslimanskim življem. Uskoro se očekuje završetak planirane adaptacije Hadži-Ismailova džamija u Grudskoj mahali, jer ista ima status kulturno-historijskog spomenika koji je pod zaštitom države.
      Postavljanem imama Edina ef. Agovića Hadži-Ismailova džamija u Nikšiću zaživjela je i obnovila svoj rad. Redovno prisustvo i organizacijom džuma i teravijskih namaza za vrijeme ramazana, uvećan je broj džematlija sa ovih prostora kao i organizacija meketebske nastave koju pohađaju i polaze djeca koja i stasavaju u novu islamsku generaciju ovog grada.

(http://www.monteislam.com)