A+ A A-

Završni ispiti i izleti polaznika mekteba MIZ-e Konjic

Protekli dani obilježeni su završnim ispitima u mektebima na području MIZ-e Konjic i drugim aktivnostima vezanim za kraj ove mektebske godine.

Dana 29.05.2013 godine polaznici mektebske nastave dzemata Čelebići, Idbar, Ovčari i Orahovica, zajedno sa svojim muallimima Salif ef. Jusufoviće, Senad ef. Petrovcem i muallimom Admirom Jusufović, proveli su dan u jednodnevnom izletu na izletište Bistričak kod Zenice. Izlet je protekao u druženju, igranju i zabavljanju na izletištu. Pri povratku kući svratili su i u Vanduk, kako bi posjetili stari dio grada. Druženje je završilo dobro, hvala Allahu dž.š. i, ako Bog da, bit će još ovakvih druženja.

zav-isp-konjic-06-2013-1

Dana 02.06.2013.godine nakon akšam namaza u džamiji u Ribićima održan je prigodan program povodom završetka  mektebske  godine. Amer ef. Bubalo je upoznao okupljene džematlije o problemima i uspjesima koji su okarakterisali  prošlu mektebsku godinu. Osvrnuo se i na činjenicu kako je , nažalost, djece u Ribićima sve manje te tako i u mektebu. Ove godine mektebskom nastavom bilo je obuhvaćeno 52 djece podijeljene u tri kategorije. Prvu kategoriju čine djeca do 4 razreda osnovne škole. Drugu Kategoriju djeca uzrasta do srednje škole i treća kategorija, djeca iz srednje škole kao i nekoliko starijih koji su obuhvaćeni učenjem Kur'ana.

Na svečanosti je svaki od polaznika proučio neku kur'ansku suru, ilahiju, kasidu ili recitaciju dok su oni koji uče Kur'an  učili dijelove sure Jasin. Amer ef. Bubalo je svim polaznicima podijelio svjedodžbe o završenom mektebskom razredu a najredovnijim i najvrijednijim podijelio je i lijepe  nagrade.

Program je trajao od akšama do jacije namaza a posjeta je bila na zavidnom nivou. Ispred Medžlisa IZ-e Konjic okupljenim džematlijama te polaznicima mekteba obratio se Esad ef. Bajić  ukazujući na važnost mektebske nastave, odgovornosti i roditelja i djece spram nje...

zav-isp-konjic-06-2013-2

U srijedu, 05.06.2013.g. u džamiji u Podorašcu prigodnim mevludskim programom povodom završetka mektebske godine obilježena je i mubarek noć Lejletul Miradž.

Enes ef. Alić je u početku programa ukratko objasnio značaj mubarek noći Lejletu-l-Miradž a nakon toga upoznao džematlije s radom u mektebu tokom prošle godine, nakon čega su program izveli polaznici mektebske nastave u Podorašcu, učeći mevlud, ilahije i kaside i odabrane recitacije. Nakon njihova programa  džematlijama se obratio v.d. glavni imam Redžo ef. Muhibić a potom i Esad Bajić koji su ukazali na važnost mektbeske nastave te osnovne  poruke noći MIradža. Porogram je završio dodjelom diploma i nagrada polaznicima mektebske nastave u Podorašcu. Najvrjendijim učenicima  dodjeljene su i lijepe knjige.

Vrijedno je istaknuti da su polaznici koji uče u Kur'anu i ove mektebske godine proučili hatama-dovu šehidima Bosne i Hercegovine, što je već dugogodišnja tradicija u radu Enes ef. Alića i djece koja pohađaju mekteb u Podorašcu. Poklanjanjem hatma-dove završen je ovaj program.

zav-isp-konjic-06-2013-3