A+ A A-

POLICIJA U VLASENICI MORA ZNATI KO JE UBIO MOJU KĆERKU!

duric (Custom)     Iako je prošlo punih šest godina od smrti šesnaestogodišnje Melihe Durić, ubijene u porodičnoj kući u selu Džamdžići kod Vlasenice, još uvijek se njen ubica vodi kao NN izvršilac.

     Melihin otac Murat Durić kaže da sve ove godine uzaludno obija pragove policijskih i pravosudnih institucija kako u Vlasenici, tako i u RS, ali informacije o počiniocu ubistva njegove kćerke nema.

Farsa od istrage

     - Onaj ko je ubio Melihu, jasno je, došao je s tom namjerom. Svi znamo da smo se i ja i Meliha i moj mlađi sin nalazili u tom trenutku u sobi kada je metak došao svana i usmrtio moju kćerku. Sve oko istrage, što se kasnije događalo, bila je farsa. Ja nisam glup čovjek i vidio sam da je sve išlo u pravcu samo da se sakrije pravi ubica, počev od tobožnjeg vještačenja oružja, pa do istrage koju je vodila ovdašnja policija - kaže u razgovoru za naš list Murat Durić.
     Bez obzira što je ubistvo Melihe Durić izazvalo veliku pažnju javnosti, posebno što se dogodilo 11. jula 2001. godine, i to samo koji sat nakon velike dženaze i komemoracije održane tog dana u Potočarima, nema naznaka da bi ovo ubistvo moglo biti razriješeno.
Mnogobrojni vlasenički Bošnjaci s kojima smo protekle sedmice razgovarali o slučaju ubistva Melihe Durić tvrde da je istraga u njenom slučaju "namjerno bila usmjerena u pogrešnom pravcu", te da su oni koji su je vodili, javno nagrađeni unapređenjem u službi.

Ko je nagrađen

     - Ne znam ko je i ko nije nagrađen, ali znam da je tadašnji vođa našeg sektora policije Jakov Lazić,koji je najviše bio uključen u istragu o smrti moje kćerke, ubrzo otišao na službu u Bijeljinu, da je tamo odmah riješio svoje stambeno pitanje. Više se nije pojavljivao u Vlasenici, a niti sam ja kao otac više imao priliku da ga bilo šta pitam. Iz kojih razloga je Lazić tada premješten iz Vlasenice, to neka odgovore nadležni. Ja samo mogu tvrditi jedno, a to je da policija zna ko je ubio moju kćerku - navodi Durić.
     Do sada, tvrde mnogobrojni vlasenički Bošnjaci, ne samo ubistvo Melihe Durić već i svi drugi napadi na Bošnjake i mnogobrojni incidenti koji su za posljedicu imali premlaćivanja povratnika, krađu njihove imovine, paljenje kuća, vlasenička policija nije uspjela razriješiti.