A+ A A-

MORAMO IMATI PRIJATELJE I NA ZAPADU I NA ISTOKU

bugojno-dzamija     Svečanosti su prisustvovali i američki ambasador Daglas Meklheni, ambasador Egipta Ahmed el-Sajed Hatab, generalni sekretar općine Istanbul Šaban Erdem

     U prisustvu nekoliko hiljada vjernika iz Bugojna, okolnih mjesta, SBK i BiH, u džematu Karadže jučer je svečano otvorena džamija, čija je gradnja počela još 1990. godine, a nastavljena poslije rata.
     Pored reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, svečanosti su prisustvovali i američki ambasador Daglas Meklheni (Douglas McElhaney), ambasador Egipta Ahmed el-Sajed Hatab (Ahmad Al-Sayed Khattab), generalni sekretar općine Istanbul Šaban Erdem, direktor Crvenog polumjeseca Mahmud Jusuf.

 

Tri temeljna principa

     U svom obraćanju prisutnima, reis Cerić je naveo kako se u Karadžama, na jednom mjestu sastao Istok i Zapad - Vašington, Istanbul i Kairo, što, kako je istakao, nije zabilježeno do sada. To je, prema reisovim riječima, poruka "ko je to sa muslimanima BiH danas".
     - Ko je nama prijatelj i mi smo njemu prijatelji. Ko nama želi dobro i mi njemu deset puta više želimo dobro. Vašington, Istanbul i Kairo poručuju na ovaj način da su s nama i to nam je veoma bitno. Draga braćo i sestre, budite sretni da ste dočekali ovaj dan i ovo je još jedna potvrda da sve što u posljednjim godinama činimo uz Alahovu pomoć doprinosi našem opstanku na ovom prostoru - naglasio je reis Cerić.
     Govoreći i o tri temeljna principa na kojima počiva opstanak muslimana u BiH, on je poručio da se "o nama mora znati u svijetu, moramo imati prijatelje na Istoku i Zapadu te moramo čuvati moral i porodicu".

 

Plakete zaslužnima

     Na jučerašnjoj svečanosti dodijeljene su i posebne plakete za zasluge Vehbiji ef. Šošiću, dugogodišnjem imamu džemata Karadže, danas penzioneru, najvećim vakifima Huseinu Jusiću i Jusi Velagiću, Mahmudu Jusufu, direktoru Crvenog polumjeseca, koji je također znatno pomogao u izgradnji džamije, Akifu Tupi, predsjedniku Građevinskog odbora ,reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću.

 

Halima Mandara vakif džamije

     Džamiju je otvorila Halima Mandara, koja je sa 10.000 KM bila vakif džamije. Ključ joj je predao reis Cerić, koji je džamiju u Karadžama proglasio vakufom IZ u BiH.

A. MANDŽIĆ

(www.avaz.ba)