A+ A A-

ODRŽAN TRADICIONALNI MEVLUD U KRALJEVOJ SUTJESCI

     Čuvajući tradiciju da se svake godine, zadnji petak u mjesecu augustu, uče zajednička dova i mevludi-šerif u džamiji u Kraljevoj Sutjesci, tako je i danas posljednjeg petka u augustu održan tradicionalni mevlud u ovom mjestu. Danas, 31.08.2007.godine, proučen je mevlud uz prisustvo velikog broja vjernika koji su došli iz svih krajeva centralne Bosne. Inače, na ovom skupu okupi se i po nekoliko hiljada vjernika, što govori o snazi ruhanijjeta kao i nijjeta gradnje ove džamije i onih koji su je gradili.

mevsutjeska07 (2)

     Ove godine mevludu u Kraljevoj Sutjesci je prisustvovao i reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić koji je u svom obraćanju između ostalog skrenuo pažnju na četri važne stvari koje su bitne za duhovnu stabilnost svakog vjernika. To su:

  1. Kada se mi Boga sjetimo sjetiće se i On nas.
  2. Kada mi budemo Njemu zahvalni On će svoje blagodati povećati.
  3. Kada budemo istigfar i oprost tražili Allah će naše tevbe primiti.
  4. Kada mi budemo Njega dozivali On će nam se sigurno odazvat.

    mevsutjeska07 (1)

     Takođe reisu-l-ulema je prisutnim čestitao nastupajuće dane ramazana sa dovom Stvoritelju da ih u zdravlju i dobrom raspoloženju dočekamo i hairli ispostimo.

     Ovo mjesto i ovaj datum uvršteni su u takvim (muslimanski kalendar), kao mjesto održavanja jedne od četiri najznačjnije manifestacije Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

mevsutjeska07

O historijatu i narodnom predanju gradnje džamije

     Džamija u Kraljevoj Sutjesci je smještena u području zvanom Prijeko, na lijevoj obali rijeke Trstionice. Prema narodnom predanju , džamija je sagrađena 1463. godine i to za samo nekoliko dana.

     Na tom mjestu u Sutješkoj kotlini je sultan Mehmed Fatih odmarao sa svojom vojskom prilikom osvajanja Bobovca. Prilikom obavljanja namaza usadio je štap (sùtru) koja se postavlja prilikom obavljanja namaza na otvorenom. Tokom obreda primijetio je mrava kako se u vidu spirale uspinje na vrh štapa i vraća nazad. S obzirom na učenost i nadahnuće, što je bilo primjetno u slučaju ovog velikana, kao i činjenicu da je bio okružen uglednicima i intelektualcima, shvatio je to kao znak da na ovom mjestu treba da sagradi džamiju. On je to i učinio.

     Prema općeusvojenom mišljenju, najstarija džamija u Bosni i Hercegovini bila je u Ustikolini. Kako je ona srušena u posljednjem ratu, sada je ova džamija najstarija u odnosu na postojeću i nedirnutu dispoziciju. Međutim, i ona je pretrpjela određene promjene što se ispravlja vraćanjem na prvobitno stanje. Taj posao obavlja se u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta Bosne i Hercegovine.

     Tipološki posmatrano, riječ je o džamiji s drvenim krovom i drvenom munarom, pravougaone osnove, pokrivene četvorovodnim krovom. Za vrijeme Austro-Ugarske (1902. god.) džamija je pretrpjela izvjesne promjene na krovu i konstrukciji (umjesto šindre/drvenog pokrova) postavljen je falcovani crijep. Ova džamija je proglašena nacionalnim spomenikom BiH; "Službeni glasnik", 12/04, koji sačinjavaju džamija i harem s mezarjem.

Abdurahman ef. Zukan

(www.medzlisizkakanj.com)