A+ A A-

POČINJE OBNOVA DŽAMIJE NA BUNI KOD MOSTARA

     U prisustvu više stotina mještana i vjernika sa područja Mostara i Hercegovine sinoć je na Buni kod Mostara položen kamen temeljac za obnovu džamije Ali-paše Rizvanbegovića, koju su jedinice HVO-a i HV-a porušile tokom 1993. godine.

BiH je puna simbola

     Kamen temeljac su zajedno položili reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, mostarski muftija Seid ef. Smajkić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, federalni ministar prostornog uređenja Salko Obhođaš i šejh Halil Br­zina.

     Obraćajući se vjernicima na svečanosti povodom početka izgradnje džamije, reis Cerić je rekao kako u BiH „nema pobje­dnika i nema gubitnika".

     - Pobjednik je onaj koji pri­znaje suživot, koji priznaje ra­zličitost i koji prizna Božiji zavjet, koji je napisan prije hiljadu godina - da je Bosna zemlja i država u kojoj svi mogu da žive, da vjeruju i da se mole Bogu onako kako ih je mati naučila. Ako taj zavjet ne gazimo, onda se neće džamija rušiti, crkva rušiti i neće se sinagoga rušiti - kazao je reisu-1-ulema Cerić.

     Naša zemlja, dodao je Cerić, puna je znakova i simbola, jer „nije malo 1000 i više godina života jedne zemlje kakva je Bo­sna".

     -  Za taj mileniji dolazili su razni ljudi i ostavljali razne poruke. Iz svih tih poruka mi mora­mo uzeti nešto za sebe što ćemo koristiti za danas i za sutra - re­kao je Cerić.

Ukinuti segregaciju

     Po njemu, nema manjeg pro­stora u kojem ima toliko ra­zličitosti kao što je BiH i zato je „svi žele i bore se za nju".

     Cerić je apelirao da se u Her­cegovini ukine aparheid i segre­gacija, da djeca svih naroda zaje­dno idu u istu školu, a da se nji­hovi učitelji druže.

     - Bošnjaci i Hrvati su uvijek živjeli zajedno. Nemojte se ra­zdvajati. Mi smo svi Božija stvor­enja. Naše muke su zajedničke muke. Zato pružite ruke jedni drugima. Pokušajte oprostiti što možete oprostiti - poručio je reis Cerić.

     Apelirao je i da se FK Velež vrati na stadion pod Bijeli brijeg, izrazivši želju da se "djeca zaje­dno druže i igraju".

ali-pasina_dzamija

Alipašina džamija prije rušenja i njeni srušeni ostaci 

Potvrda kontinuiteta

     Mostarski muftija Seid ef. Smajkić istakao je da džamija Ali-paše Rizvanbegovića potvrđuje kontinuitet postojanja islama i Bošnjaka na ovim pr­ostorima. Rekao je da će dža­mija biti obnovljena za godi­nu dana i da će se u njoj do­čekati naredni ramazan.

F. VELE

(Dnevni avaz)