A+ A A-

Proučen prvi mevlud u džematu Pritoka

U subotu, 27. aprila, poslije akšam namaza, proučen je mevlud u novosagrađenoj džamiji u Pritoci i na taj način ozvaničen početak upotrebe ove džamije. Ovo maleno naselje koje broji oko 900 stanovnika, nalazi se na samom ulazu u Bihać idući iz pravca Sarajeva, prije rata većinskim dijelom je bilo nastanjeno srpskim stanovništvom. Međutim, poslije rata Bošnjaci su pokupovali imanja od prijeratnih vlasnika, te je na taj način ovo mjesto naseljeno Bošnjacima protjeranim iz Ljutočke Doline i Bosanske Dubice. Upravo iz tih razloga se javila i potreba za osnivanjem džemata i izgradnjom džamije, čiji su temelji udareni krajem prošle godine, da bi u rekordnom roku džamija bila sagrađena i radovi na njoj većim dijelom okončani. Program je, učenjem ašereta, otvorio hafiz Emrah Litrić, a zatim se prisutnima obratio imam ovog džemata Izet ef. Rekanović, izrazivši dobrodošlicu i zahvalu, svima koji su pomogli izgradnju ove džamije, kazavši kako pored toga što proslavljaju rođenje Božijeg Poslanika, a.s., ujedno proslavljaju i rođenje ovog novog džemata.

mev-prit-dzam-bih-04-2013-1

Nakon obraćanja efendije Rekanovića, uslijedio je mevludski program kojeg su proučili članovi hora Misbah iz Bihaća, dok je stihove citirao i ilahije izvodio Amar Horozović, student Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću.

Pored domaćina, svečanosti mevluda je prisustvovao glavni imam Medžlisa IZ Bihać prof. Mensur ef. Ćehić, i bihaćki muftija prof. Hasan ef. Makić, koji se na kraju obratio prigodnim vazom, te sa oduševljenjem istakao kako su bihaćko Muftijstvo i Medžlis IZ dobili još jedan džemat i lijepu džamiju.

Fahrudin Vojić

  • 0101