A+ A A-

Učenici JU Srednje mašinsko-saobraćajne škole u posjeti Muslibegovića kući

U četvrtak, 11. aprila 2013. godine, učenici drugog razreda JU Srednje-mašinsko saobraćajne škole, koji pohađaju islamsku vjeronauku, posjetili su muzej ''Muslibegovića kuću'' u Mostaru.

uc-most-pos-mk-04-2013-i

Cilj posjete bio je upoznavanje sa historijatom ove kuće, njenom arhitekturom i simbolikom enterijera. S obzirom da se u II razredu po NPP obrađuje tema porodica u islamu, blagodati porodičnog života, te vrijednosti porodice koje su njegovale brojne generacije prije nas. Tim povodom učenici su imali priliku vidjeti u izvornom, originalnom izdanju kako je nekad kuća izgledala, koja je bila svrha i značaj porodičnog života i okruženja. Muslibegovića kuća u  Mostaru je reprezentativan objekat naše tradicionalne arhitekture sa velikim brojem autentičnih eksponata koji dočaravaju život ljudi iz perioda kada je kuća nastala.

Ljubaznost i prijem ukazala nam je gospođa Taso, vodič muzeja. U najkraćim crtama učenicima je predočila historijske podatke o Muslibegovića kući, upoznala učenike sa svrhom i simbolikom izloženih eksponata u muzeju, te objasnila funkciju i namjeru određenih prostorija kuće. S obzirom da je kuća podijeljena na dio koji je muzej i prostorije koje služe kao hotelski smještaj, učenici su vidjeli i prošli kroz prostorije muzeja.

Učenici su bili jako zainteresovani za određene predmete i eksponate izložene u kući. Neki su čak izrazili želju da probaju originalnu bošnjačku nošnju. Tako smo imali mladića u čakširama sa fesom i prslukom, a djevojku u dimijama i mahrami. Svoje zadovoljstvo izrazili su slikanjem u imitaciji ispijanja kahve, sjedenjem za sofrom, a pri odlasku prelijepa avlija sa kaldrmom, mirisnim ružama i cvijećem mamila je da se još koja fotografija zabilježi u uspomene.

Prof. Edina Jugo

  • 0101