A+ A A-

ODRŽANI PREDRAMAZANSKI SPORTSKI SUSRETI U NEW YORKU

     Ni tropske njujorške vrućine nisu spriječile nekoliko stotina vjernika iz šest džemata sa istočne obale da se kroz sportska druženja okupe u proteklu subotu (25. augusta t.g.).   Okupljanje je počelo već u ranim satima ispred novosagrađene džamije u malom gradiću Monte Cellu.

     Glavni povod je da se kroz vjerska predavanja i sportska nadmetanja upoznaju, druže i pripreme za dolazak najdražeg musafira ramazan i šerifa. Pozivu organizatora Islamske zajednice Monte Cello odazvali su se: Bosansko-američki islamski kulturni centar iz Hartforda, Bosansko-hercegovački islamski centar iz Harrisburga, Zajednice Bošnjaka Delaware Doline - Šadrvan, te Islamska zajednica koja je u osnutku u Bostona, Bosansko-hercegovački islamski centar iz New Yorka, te Islamska zajednica Plav-Gusinje iz NY i džemat domaćin koji egzistira u sklopu iste zajednice u Monte Cellu.
     Vjerske aktivnosti su se odvijale u prekrasnom mesdžidu a sportska nadmetanja na tri različite lokacije u neposrednoj blizini.
     U vjerskom dijelu programa govorili su imami i predsjednici koji su predstavili svoje zajednice.
     Pored dobrodošlice svim musafirima o džematima domaćinima govorili su glavni imam dr. Bajram Mulić i h. Smaile Srdanović, predsjednik zajednice. Prof. dr. Aras Konjhodžić, je govorio o Šadrvanu iz doline Delaware i održao je kratko poučno predavanje. Bosansko-američki islamski kulturni centar iz Hartforda je predstavio imam Mirza Mehmedović, a o Bosansko-hercegovačkom islamskom centru iz Harrisburga govorio je predsjednik Sabit Šišić, o BH. islamskom centru iz New Yorka govorio je imam Salem-ef. Cecunjanin.

sportski susreti

     Sportska nadmetanja su se bila u malom nogometu, tenisu, šahu i stonom tenisu.
     NOGOMET: Na malonogometnom turniru učestvovali su ekipe Jezera, Sebila, Ljiljani iz Hartforda, Gusinje, Šadrvan, Monte Cello, Harrisburg.
Sve utakmice su odigrane u fer i bratskoj atmosferi. Osvajač turnira je ekipa Ljiljan koji su u finalu pobjedili ekipu Jezera. Najbolji igrač turnira je bio Jasmin Ahmetović, a najbolji golman Rahman Bećirević. Obojica su iz tima Ljiljan.
     TENIS: Na teniskom turniru je učestvovalo 18 takmičara, odnosno devet parova. Izvrsnim igrama do finala su došli Skender Purišić i Smail Srdanović. Odličnu igru su obojica pružili u finalu. Osvajač turnira je Srdanović, a obojici su pripale nagrade.
     ŠAH: Na turniru u šahu učestvovalo je 12 igrača. Prvo mjesto je osvojio Husein Bošnjak a drugo je pripalo Osmanu Jasaviću.
     Iako je ovo prvo organizirano druženje na istočnoj američkoj obali, pokazalo se da je ideja druženja pohvalna ali koju treba u budućnosti razvijati i u organizaciju uključiti više ljudi da bi ovakva druženja bila što uspješnija.
     S obzirom da je u većini slučajeva osmišljen program za starije, odnosno za muškarce, isto tako je neophodno da se osmisli program za žene, kao i za naše mališane.

     Na kraju da naglasimo da je domaćin za sve obezbijedio hranu i piće.

(www.bosnjaci.net)