A+ A A-

Regionalno druženje omladine Istre i Kvarnera

U petak, 15. marta 2013. godine, Medžlis Islamske zajednice Pula bio je domaćin regionalnom druženju omladine Istre i Kvarnera kao i dragih nam susjeda u Europskoj uniji , Medžlisa islamske zajednice Koper, a sve u koordinaciji Ureda za da'vu i mladež pri Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj, čiji je voditelj uvaženi profesor mr. Mirza ef. Mešić.

Ovog malo prohladnog petka mr. Mirza ef. Mešić je u Pulu stigao prije džume-namaza kako bi bio hatib u našem Mesdžidu, što je bilo ugodno osvježenje za sve naše džematlije. Zatim je uslijedio dolazak i drugih gostiju a to su: omladina MIZ-a Rijeka sa glavnim imamom Hajrudin ef. Mujkanovićem, omladina MIZ- Umag sa glavnim imamom Elvedin ef. Posavljakom, omladina MIZ-a Poreč sa glavnim imamom Ismet ef. Ibišijem, omladina MIZ-a Labin sa glavnim imamom Hazim ef. Bećirovićem i omladinom MIZ- a Koper sa glavnim imamom Nevres ef. Mustafićem.

oml-druz-ist-kva-03-2013-1

Nakon dočeka musafira slijedila ja zajednička zakuska i upoznavanje u prostorijama MIZ –a Pula. Ubrzo je došao i vakat za akšam namaz,a poslije akšam namaza slijedilo je predavanje mr. Mirze ef. Mešića u prostorijama našeg Mesdžida, no prije predavanja glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Pula Esad ef. Jukan uputio je svim gostima riječi dobrodošlice.

Prostorije Mesdžida bile su prepune mladih ljudi, njih stotinjak, koji su u tišini slušali izlaganje mr. Mirze ef. Mešića. Da su zaista pratili i uživali moglo se zaključiti na kraju predavanja kada su se svi htjeli uključiti u raspravu i postavljanje pitanja. Najviše pitanja je bilo iz domena braka i mladima je data podrška da što prije stupe u brak bez obzira na tešku materijalnu i ekonomsku situaciju. Mirza ef. je pozvao omladinu da naprave facebook grupu, koju mogu nazvati „mladež Istre i Rijeke i da tu razmjenjuju korisne tekstove i obavijesti. Također ih je izvjestio o regionalnom druženju omladine u Zagrebu i pozvao ih da se aktivno uključe. Šlag na kraju predavanja bilo je učenje ilahija, imama iz svih Medžlisa. Zatim je nastupila i jacija namaz, a nakon jacije namaza jedan dio omladine je otišao u obilazak grada a jedan dio se preselio u prostorije divanhane gdje su se uz kahvu i kolače bolje upoznali i učili ilahije, a čula se i poneka sevdalinka i pjesma, sve do kasno u noć.        

Vrijedna omladina Medžlisa Islamske zajednice Pula zajedno sa glavnim imamom Esad ef. Jukanom i imamom Omer ef. Omanovićem, te muallimama Sadžidom Jukan i Minelom Omanović se pobrinula da ovaj događaj bude organiziran na jedan veoma profesionalan i „savršen“ način, naravno sve u domenu ljudskih mogućnosti i potreba. Ovdje se po tko zna koji put potvrdila teza da „na mladima svijet ostaje“, jer doista je sve proteklo u tom duhu i ozračju. Cjelokupnu organizaciju počevši od čišćenja našeg Mesdžida i divanhane, pripremanje hrane i serviranje za drage nam musafire, dočekivanja omladine i njihov smještaj na parking, šetnja našim gradom Pulom, pa sve do druženja u divanhani i ispraćaja gostiju, sve to i mnogo više odradila je naša omladina. Molimo dragog Allaha dž.š. da ih sve nagradi i učvrsti u vjeri i da nastave ovim stopama lijepe nam vjere islama. Svi smo ponosni i sretni što imamo tako vrijednu i odanu omladinu svojoj zajednici, da ih Allah dž.š. ojača i učvrsti na tom putu. Na kraju još jedno veliko hvala svima koji su se odazvali na ovaj događaj, posebno gostima iz spomenutih Medžlisa i njihovim imamima, kao i domaćinima, omladini, koji su pokazali veliku ozbiljnost i veliko srce, a evo i zašto? Naime, kako je omladina pripremila veliki kolićine hrane za musafire, to se sve nije moglo pojesti ovu noć pa je dosta hrane i ostalo. Svi omladinci su se složili da preostalu hranu neće nositi nazad kućama već su sve donirali kući skrbi „Polikarpi“ Pula, u kojoj boravi deset štićenika muslimana. Tako su oni taj dan i noć zaradili mnogo više sevaba i nagrada kod Stvoritelja i molimo Ga da im te nagrade i sevabe samo povećava i udvostručuje.

Minela Omanović

(www.islamska-zajednica.hr)

  • 0101